Bitcoin miners krijgen schuld van stroomuitval in Iraanse grote steden

Bitcoin mining wordt 4 maanden verboden in Iran. Drukbevolkte regio’s hebben te maken met grote stroomuitval, de Iraanse president Hassan Rohani verbiedt daarom voorlopig de strijd om nieuwe BTC in het land.

Bitcoin en Iran hebben een aparte relatie. Banken in het land mogen bitcoin kopen om internationale handel te doen. Tegelijkertijd komen er ook nieuwtjes als een miningverbod naar buiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Iran en bitcoin

Het energieverbruik van bitcoin miners in Iran is volgens de machthebbers te hoog. Rouhani maakt het verbod bekend op de nationale tv. Volgens Bloomberg gaat het om een verbod tot 22 september van dit jaar. De politicus geeft aan dat veel miners in het land niet de juiste licenties hebben om BTC te minen.

Eerder gaven politici in het land al de schuld aan miners voor het falen van het energienetwerk. Daarnaast worden ook de hitte, droogte en groeiende vraag naar elektriciteit als redenen genoemd voor de stroomuitval.

Een parlementslid, Hossein Haghverdi, noemt de stroomuitval een veiligheidsrisico. Volgens Arab News hebben meerdere eigenaren van de datacentra al besloten voorlopig geen bitcoin te minen om het energieverbruik te dempen.

Mining

Er is veel te doen over mining en energieverbruik. Invloedrijke mensen als Elon Musk kwamen recentelijk met kritiek op de manier waarop miner hun hardware van energie voorzien. Ook in China lijkt het regime steeds strenger op te willen treden tegen miners.

Ook in Iran is het energievraagstuk al meerdere malen gebruikt als stok om de bitcoin industrie mee te slaan. Tot op heden heeft Iran naar schattingen zo’n 4,5% van de hashrate van het netwerk in handen. Ondanks de strengere aanpak lijkt daar nog geen grote daling in te zien.

Of dat zo blijft valt te bezien. Bitcoin mining is moeilijk compleet kapot te reguleren, maar wanneer een lokale overheid dreigt met aanklachten of flinke straffen kan dat zeker invloed hebben op het lokale ecosysteem.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...