Duitse deelstaat Hessen wast 100 miljoen euro aan crypto schoon

Duitse deelstaat Hessen wast 100 miljoen euro aan crypto schoon

Het Openbaar Ministerie van de Duitse deelstaat Hessen heeft voor €100 miljoen aan bitcoin en andere cryptovaluta verkocht die eerder in beslag werden genomen. Hiervoor is het een publiek-private samenwerking aangegaan met handelshuis Bankhaus Scheich. De opbrengsten komen ten goede aan de deelstaatskas.

HODL’en en schoonwassen

De verkoop duurde een week en is op 20 december afgerond. De cryptovaluta is afkomstig van een groepje van drie personen dat handelde in verdovende middelen. De zaak kwam aan het licht in 2019, inmiddels zijn de bendeleden veroordeeld. Ongewild heeft Hessen geHODL’ed en in ieder geval op de bitcoins een aanzienlijke winst gemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Jana Ringwald, hoofdofficier van justitie, schetst in gesprek met Der Spiegel het luxeprobleem dat ontstond toen Hessen ineens een grote voorraad cryptovaluta had.

“We moesten op zoek naar een zeer professionele, gereguleerde partner om te voldoen aan ons wettelijke mandaat om de crypto-activa te verkopen zonder de markt te beïnvloeden.”

Voordat de partij verkocht kon worden, is eerst een procedure doorlopen om cryptovaluta ‘schoon te wassen’. De markering dat ze gebruikt zijn voor criminele activiteiten is eerst verwijderd, zodat de dan ‘gewhiteliste’ coins zonder restricties voor iedereen weer vrij verhandelbaar werden.

Telefonische veiling

Voor de verkoop werd Bankhaus Scheich ingeschakeld, een bij het grote publiek in Duitstland relatief onbekend handelshuis dat onder andere gespecialiseerd is in grootschalige handel in cryptovaluta.

De publiek-private samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een raamcontract voor langere tijd, zodat bij volgende verkopen van in beslag genomen bitcoin indien nodig meteen het proces van ‘whitelisten’ doorlopen kan worden, waarna de verkoop kan beginnen.

Deze eerste verkoop duurde een week. Ongeveer 20 klanten hebben voor gemiddeld zo’n 5 miljoen euro een deel van de voorraad geconfisqueerde cryptovaluta afgenomen. Naar verwachting ging het om overwegend professionele partijen.

Nils von Schönaich-Carolath, Managing Director Digital Assets bij Scheich en projectleider voor de verkoop:

“Dit was een complex project, vanwege het grote volume, de variëteit aan valuta’s en moeilijkheden in relatie tot geld witwassen. Gezamenlijk hebben we een juridisch houdbare en efficiënte oplossing ontwikkeld om dit soort transacties vlot te verwerken zonder de markt te verstoren.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
regulering witwassen Duitsland

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan