ECB overweegt anonieme betalingen voor kleine betalingen met digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt meer informatie bekend over de digitale euro. Met deze Central Bank Currency (CBDC) zou het eventueel mogelijk kunnen zijn om anonieme betalingen te doen.

Geld van ECB

ECB'er Fabio Panetta vertelt dat het echter alleen zou kunnen gelden voor kleine betalingen. Anti-witwasnormen zullen daarbij deels buiten beschouwing worden gelaten. Als het een CBDC-transactie van een klein bedrag betreft, kan dit dus anoniem gebeuren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Althans, dat is het streven. Gezien de CBDC op software van de ECB draait, is het niet ondenkbaar dat alsnog álles geregistreerd staat (en opvraagbaar is). Het lijkt zkSNARKS en roll-ups in een centraal protocol om privacy te verhogen lijken een utopie.

Fabio Panetta is de leider van het digitale euro-project. Als directielid van de ECB praatte hij de Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement bij:

"Een grotere mate van privacy zou kunnen worden overwogen voor online en offline betalingen met een lagere waarde. Deze betalingen kunnen worden onderworpen aan vereenvoudigde AML/CFT-controles."

Tegenstrijdige anonimiteit

ECB-experts hebben ideeën geopperd zoals "anonimiteitsvouchers". Hiermee kunnen mensen een beperkte waarde van transacties afschermen van de autoriteiten.

Volgens Coindesk stelt het echter weinig voor, omdat er ook veel veiligheidscontroles in het systeem worden ingebouwd, zoals mogelijk een irisscan.

"We hebben verschillende opties onderzocht om de wisselwerking tussen het behoud van een hoge mate van privacy en andere belangrijke doelstellingen van het overheidsbeleid aan te pakken."

Eerder proclameerde de ECB nog precies het tegenovergestelde. Deze visie lijkt inmiddels dus achterhaald:

Bitcoin krijgt andere behandeling

Daarmee staan de uitspraken van Panetta in groot contrast met de behandeling die bitcoin krijgt. Er gaan in de Europese Commisie verhalen dat de limiet in de Travel Rule voor bitcoinbetalingen eraf moet. Momenteel moeten betalingen vanaf 1.000 euro geregistreerd worden.

Het Europees Parlement stemt donderdag over de uitbreiding van de bestaande witwascontroles naar cryptobetalingen. Wetgevers denken dat men te gemakkelijk cryptovaluta kan gebruiken om regels te omzeilen, en daarom willen ze de drempel schrappen.

Het plan van de Europese Commissie is om in 2023 alle regels voor de digitale euro op orde te krijgen. In oktober startte de ECB met een adviesgroep van 30 personen die zich gaat richten op de digitale euro.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!