Blog van ECB: ‘Stabilisatie van bitcoin is waarschijnlijk laatste adem’

EU crypto

Bitcoin is onderweg naar totale irrelevantie. Dat is te lezen in een blogpost op de website van de Europese Centrale Bank (ECB) Het gaat hier om de mening van de twee auteurs: Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf.

Beide heren zijn werkzaam bij de ECB. Bindseil is hoofd van de 'Market infrastructure & Payments division'. Schaaf is adviseur voor diezelfde divisie.

"De ogenschijnlijke stabilisatie van de waarde van bitcoin is waarschijnlijk kunstmatig, het is de laatste adem voordat de crypto-activa een weg naar irrelevantie inslaat.

Het stuk staat vol met aannames. In dit artikel pakken we er een aantal uit, maar lees vooral het hele document zelf.

Volgens de Europese Centrale Bank wordt bitcoin 'nauwelijks gebruikt' voor 'legale' transacties. Waar dit op gebaseerd is, is niet duidelijk. Bitcoin is op dit moment zeker niet overal ter wereld volop in gebruik. Wel kun je het (bijna) overal ter wereld gebruiken.

De analisten van Chainalysis konden slechts 0,15% van de cryptotransacties linken aan criminaliteit.

Een volgend inzicht van Bindseil en Schaaf. Het promoten van bitcoin is schadelijk voor de reputatie van banken. "Het lijkt er niet op dat bitcoin geschikt is als betaalmiddel of als investering." Men zou bitcoin ook zo moeten behandelen, en geen legitimiteit moeten krijgen. Regulering en nieuwe richtlijnen moeten niet gezien worden als bevestiging van de waarde van BTC.

En extra regels gaan er komen. Europa bereidt richtlijnen en wetten voor. In 2023 wordt er gestemd over de beruchte cryptowet. De Markten in Crypto-Activa Verordening moet zorgen voor uniforme regels in de hele cryptomarkt. Tenminste, de markt in Europa.

Er zit ook een terecht waarschuwing in: bedrijven moeten opletten met investeren in bitcoin met het oog op korte termijn winst. Dat geldt voor iedereen. Zij waarschuwen er echter voor dat het klantenvertrouwen kan schaden als je uberhaupt iets met bitcoin doet.

Opvallend genoeg is de ECB momenteel bezig met een mogelijke eigen digitale munt. Het zal het tegenovergestelde van bitcoin worden. Eerder gingen verschillende Nederlandse Kamerleden in debat met minister van Financiën Sigrid Kaag. Je kunt er hier meer over lezen.

Poll

Het is belangrijk wat de Europese Centrale Bank van bitcoin vindt

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECBEuropa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...