ECB voert rente verder op tot 3,5%, ondanks dreigende bankproblemen

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat door waar het mee bezig was. Opnieuw verhoogt het de rente, dit keer met een half procentpunt. Je zou bijna kunnen zeggen: "De ECB gaat onverstoord door", kijkend naar de omstandigheden waarin de bank zich verkeert.

Hogere rentes

Enerzijds is er nog steeds erg hoge inflatie in Europa, wat roept om hogere rentetarieven. Door de basisrente te verhogen, wordt nieuwe liquiditeit duurder en dus moet dit de geldontwaarding afremmen en inflatie doen dalen.

Om de inflatie, die in Europa maar liefst op 8,4 procent staat, heeft de ECB de rente al maanden doen laten oplopen. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu op 3,5 procent. Het is al de zesde keer in acht maanden tijd dat de ECB de rente verhoogt.

Anderzijds zorgt precies de stap die de ECB nu zet in de Verenigde Staten voor problemen. De afgelopen week stond het economische nieuws in het teken van de beginnende bankencrisis in de VS. De Sillicon Valley Bank (SVB) had zich niet voldoende ingedekt tegen de (onvoorspelbare) rentestijgingen.

Het viel om en is overgenomen door de federale overheid, waardoor klanten tóch gewoon de toegang tot hun geld behielden. Dit maakt het des te opmerkelijker dat de ECB onverstoord door gaat met het pad dat ze met haar monetaire beleid is ingeslagen: renteverhogingen.

Hoewel deze stijging al door de ECB was aangekondigd, waren er geluiden uit de financiële sector dat de verhoging toch wat lager zou kunnen uitvallen.

Europese banken en inflatie

Helemaal nu ook de Zwitserse bank Credit Suisse hulp van buitenaf nodig had. De Zwitserse centrale bank hielp een handje door $50 miljard aan de bank te lenen om ze een beetje ademruimte te geven. Maar in al deze onrust daalden ook de aandelen van andere Europese banken hard, waaronder die van BNB Paribas, Deutsche Bank en ook ING.

Toch houdt dit de ECB niet tegen om te stoppen met het verhogen van de rentestanden.

In een verklaring zegt de ECB dat ze "klaarstaan om zo nodig te reageren" op de onrust op de financiële markten. Het plan is om de inflatie in de Eurozone in 2025 weer terug te hebben op de 2%. Dit percentage is het mandaat waar ECB-president Lagarde met haar team naartoe werkt.

Ze is vol vertrouwen dat de Europese banksector "schokbestendig" is en met deze rentestijgingen om kan gaan, omdat ze er nu sterker voorstaan dan bij de vorige financiële crisis in 2008.

Lees meer over:
ECBrente