ECB wil inflatie terugdringen met grootste renteverhoging ooit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuw record te pakken. De inflatie wordt aangepakt door de belangrijkste rentetarieven te verhogen met 0,75 procentpunt.

De ECB zit net als andere centrale banken in de wereld in een lastig parket. Er zijn allerlei crisissen te managen voor overheden en bedrijven, terwijl de inflatiecijfers steeds verder oplopen. De ECB kiest ervoor om de grootste renteverhoging ooit door te voeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hoop is dat dit ervoor zorgt dat de inflatie langzaam maar zeker weer daalt. De Europese Centrale Bank had ooit het mandaat om de inflatie in de eurozone zo rond de 2% te houden. Dat is niet echt gelukt. In augustus lag in Nederland de inflatie rond de 12% op jaarbasis.

Christine Lagarde geeft tekst en uitleg in de video boven dit artikel. Zij is sinds 1 november 2019 voorzitter van de Europese Centrale Bank en mag de wereld vertellen wat de plannen zijn.

Opschroeven

Uiteindelijk moeten de rentes oplopen naar zo'n 2 tot 2,5 procent. Welke effecten dit precies gaat hebben is onduidelijk, economie is geen exacte wetenschap. Wel is helder dat geld de komende tijd 'duurder' wordt. Met een verhoogde rente bij de ECB kun je rekenen op hogere rentes in alle andere sectoren.

In juli van dit jaar werd de rente ook al met een half procentpunt verhoogd. Het zorgde er onder andere voor dat we negatieve rentes bij verschillende Nederlandse banken zagen verdwijnen of verkleinen.

Lees meer over:
ECB Europa

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties