Edward Snowden: ‘Investeer niet in bitcoin, maar gebruik het wel’

Edward Snowden is geen fan van investeren in bitcoin. De klokkenluider spreekt op afstand de menigte bij Conensus 2022 toe over privacy.

Snowden is geen fan van de sfeer rondom cryptocurrency en investeringen: "Ik gebruik bitcoin om het te gebruiken. In 2013 betaalde ik onder een pseudoniem met bitcoin voor de servers."

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zijn organisatie, WikiLeaks, startte met het accepteren van bitcoin omdat ze geen toegang meer hadden tot het traditionele financiële systeem. "Over het algemeen moedig ik mensen niet aan om hun geld in technologie als crypto steken", zegt Snowden. Volgens de Amerikaan zorgt dat ervoor dat hij niet past in deze community.

Kritiek

Snowden gaat ook nog in op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Er is daar een strijd gaande tussen voorstanders en tegenstanders van bitcoin. Dat gaat gepaard met wetsvoorstellen en uitgebreide betogen.

21 mensenrechtenactivisten stuurde een brief met voorbeelden van de voordelen van bitcoin. WikiLeaks is daar een voorbeeld van. De organisatie is echt geen prominente promoter van bitcoin. Maar in de praktijk gebruikte zij het al heel vroeg als geld.

De activisten richten hun peilen op de 'anti-crypto brief' die naar het Amerikaanse congress werd gestuurd. Naar verluidt ging dit om een verzoek vanuit 1.500 computerwetenschappers en engineers om geen gunstig beleid te voeren voor 'onbewezen digitale financiële instrumenten'.

"De brief is een argument vóór de status-quo", zei Snowden. "Er zijn zoveel manieren om al hun zorgen weg te nemen. Alle mensen die dit hebben ndertekend, zouden deze industrie kunnen begrijpen. Dat zou ze zeker moeten doen."

Hij heeft respect voor mensen als Bruce Schneier, hij is een ondertekenaar maar tegelijkertijd belangrijk geweest in de wereld van cryptografie. Veel andere initiatiefnemers zijn volgens Snowden gewoon dwarsliggers en trollen.

Strijd om privacy

Snowden benadrukt dat privacy erg belangrijk is. Zeker ook online. En daar valt volgens de klokkenluider nog veel winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan het versleutelen van je online communicatie.

Dat is slechts een van de belangrijke factoren. Snowden: "Zie het als een busje met donkere ramen die over de snelweg rijdt. Je kunt niet zien wie de passagiers zijn, maar je kunt nog steeds zien waar het busje vertrok, waar het eindigde, hoe lang het duurde - dat soort dingen."

Snowden vindt dat we moeten zorgen dat niemand kan zien hoeveel en welke auto's er op de weg rijden: "We moeten meer transacties hetzelfde maken, zodat iedereen in hetzelfde soort busjes rijdt en verdwaalt in de menigte."

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...