Edward Snowden vindt CBDC 'cryptofascistische valuta'

Edward Snowden vindt CBDC 'cryptofascistische valuta'

Edward Snowden waarschuwt voor de opkomst van digitale valuta die centrale banken gaan uitgeven. Hij stelt dat deze totaal anders zijn dan particuliere digitale valuta.

CBDC als gevaar

Edward Snowden is de beruchte en beroemde Amerikaanse klokkenluider. Hij uit kritiek op Central Bank Digital Currencies (CBDC's) en haar potentiële impact op het financiële netwerk. Snowden bestempelt ze als een 'perversie van cryptocurrency' en een 'cryptofascistische valuta'. Waarom?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In zijn ogen geeft een CBDC nóg meer macht aan de regeringen. Het neemt vrijheid juist weg van de mensen, terwijl dat juist de plek is waar deze hoort te zijn.

De computerprogrammeur werkte voorheen voor de National Security Agency (NSA). Hij schrijft in een artikel over de de mogelijke use-cases van CBDC's. De titel heeft "Your Money and Your Life" en het is duidelijk dat hij zich verzet tegen deze ontwikkeling:

“Ik zal je vertellen wat een CBDC niet is – het is NIET, zoals Wikipedia je zou kunnen vertellen, een digitale dollar. De meeste dollars zijn immers al digitaal en bestaan ​​niet als iets dat in je in wallet staat, maar als een entry in de database van een bank, dat jouw smartphone opvraagt en weergegeven."

Nadelen CBDC's

Snowen legde op Twitter de belangrijkste nadelen van digitale valuta van centrale banken verder uit:

"Een CBDC is een perverse cryptocurrency, of in ieder geval ten opzichte van de grondbeginselen en protocollen van cryptocurrency's. Het is een cryptofascistische valuta."

Hij voegde eraan toe dat de lancering van het financiële instrument de overheid "in het middelpunt van elke transactie zou plaatsen". Dit geeft de bevolking minder eigendom over eigen geld en dus minder vrijheid.

Als voorbeeld van zijn uitspraak wees Snowden op China. Er is daar een totaal verbod op alles wat 'cryptovaluta' is. Intussen lanceren ze stap voor stap de digitale yuan, bedoeld om "het vermogen van de staat te vergroten om zichzelf in het midden van elke transactie te zetten."

Bitcoin als oplossing?

Is Bitcoin dan een oplossing? Als schaarse, decentrale valuta waarbij je zelf jouw privacy-level kunt kiezen? Niet echt, want Snowden ziet ook hier problemen,

De 38-jarige Amerikaan, die nu woont in Rusland vanwege zijn problemen met de Amerikaanse regering, is zowel een criticus als een bewonderaar van Bitcoin.

Naar verluidt gebruikte Snowden bitcoin nadat hij een groot aantal geheime documenten van de National Security Agency in handen kreeg. Documenten over toezicht en spionage van de overheid, als ook computerhacks en afluisterpraktijken. Snowden gaf toe dat hij bitcoin gebruikte om de gestolen informatie te onthullen:

“De servers die ik heb gebruikt voor de overdracht van deze informatie aan journalisten werden betaald met Bitcoin.”

In maart dit jaar verklaarde Snowden dat de manier waarop Bitcoin is gebouwd ook vele nadelen heeft, vooral als het gaat om de “financiële privacy:”

“Bitcoin 'sucks' op vele manieren, zoals financiële privacy.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties