Eén van grootste Duitse vermogensbeheerders overweegt Bitcoin te kopen

Dekabank, een van de grootste vermogensbeheerders van Duitsland, overweegt in Bitcoin te investeren. Dat vertelde een woordvoerder van het bedrijf vandaag aan Bloomberg.

Bitcoin in ‘Spezialfonds’

Het nieuws is een vervolg op een nieuwe Duitse wet die maandag van kracht gaat. Nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat investeringsfondsen (ook wel bekend als Spezialfondsen) in Duitsland tot 20% van hun portfolio in ‘crypto-assets’ mogen beleggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In Duitsland worden deze fondsen vooral gebruikt voor beleggingen door institutionele partijen, zoals pensioenmaatschappijen en verzekeraars. Onder deze nieuwe wetgeving zou Dekabank slechts een van de ongeveer 4.000 Duitse bedrijven worden die in aanmerking komen om Bitcoin te kopen.

Dekabank, die momenteel $403 miljard aan activa onder beheer heeft, zei het volgende in reactie op BitcoinMagazine.com het volgende:

“Deka biedt op dit moment geen open-end speciale AIF’s (Alternative Investment Fund, red.) die kunnen investeren in cryptocurrency’s. Momenteel bekijken we onze opties, maar voor alle duidelijkheid, er is nog geen beslissing genomen.”

Voor de goede orde: ze hebben dus (nog) geen bitcoin gekocht, maar kunnen en mogen dit nu wel doen. Ze geven aan dat het ‘een overweging’ is.

Experimenteren

Financieel dienstverlener Kamil Kaczmarski merkt bij Bloomberg op dat de traditioneel conservatieve Duitse investeerders aanvankelijk op een “makkelijke manier” met Bitcoin kunnen gaan experimenteren. De volatiliteit op de korte termijn is de reden voor deze voorzichtigheid.

Volgens zijn schatting kan het minstens vijf jaar duren voordat de meeste fondsen de drempel van 20% bereiken. Gezamenlijk beheren institutionele beleggers die toegang hebben tot Spezialfonds dat Bitcoin kan kopen momenteel ongeveer $2,1 biljoen, wat neer komt op $2.100 miljard.

Tim Kreutzmann, expert op het gebied van crypto-activa bij BVI, dat deze sector vertegenwoordigt, merkte op dat de meeste fondsen aanvankelijk ruim onder de maximale 20% zullen blijven.

Onder de nieuwe wet zou Deutsche Bank AG ook fondsen kunnen gaan aanbieden die te maken hebben met Bitcoin, maar ze hebben nog geen plannen aangekondigd om dit te doen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDuitsland