Eerste Franse bank krijgt licentie om bitcoin te mogen verkopen

Naar verluidt gaat de allereerste Franse bank zich bezig houden met de verkoop van bitcoin. De Franse Banque Delubac & Cie heeft namelijk de status als Digital Asset Service Provider (DASP) verkregen.

Franse cryptobank

Doordat Delubac & Cie nu een DASP is, mogen ze cryptovaluta aanbieden aan haar klanten. De bank uit 1924 gaat hiervoor een samenwerking aan met de Zwitserse cryptobedrijf Taurus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het feit dat Franse aanbieders van cryptodiensten zo’n DASP-licentie moeten hebben, komt voort uit een wetgeving uit 2019.

Het gaat om PACTE, een actieplan voor bedrijfsgroei en -transformatie (Plan d’Action pour la Croissance et la Transformation des Entreprises). Om in lijn te zijn met de Europese regelgeving, moeten banken zich hier aan houden, zo vertelt Lamine Brahimi, de mede-oprichter van Taurus.

Hij verwijst naar MiCA, wat staat voor Markets in Crypto Assets. Deze regelgeving kwam in 2020 voor het eerst ter sprake en moet in 2023 zijn afgerond. Het is een Europees-breed kader voor bedrijven die iets willen doen met cryptoassets.

Lange tijd was er een grijs gebied in de cryptomarkt, waardoor banken zoals Delubac & Cie moeite hadden om cryptodiensten aan hun klanten aan te bieden. Met het regelgevingskader wordt dat allemaal anders. Volgens Brahimi zijn er veel meer banken die dezelfde stap overwegen:

“Je kunt ervan uitgaan dat de vraag nu mainstream zou kunnen worden. Het is niet alleen een principe.”

Concurrent van banken?

Lange tijd werd bitcoin gezien als concurrent van commerciële banken, omdat het snelle internationale betalingen mogelijk maakte. Bitcoin lijkt echter momenteel vooral een concurrent te zijn van centrale banken, vanwege het feit dat het een schaarse valuta aanbiedt.

Steeds meer commerciële banken zien heil in cryptoproducten, met name op het gebied van bewaardiensten. Voor niet-technische klanten kan het erg lastig zijn om met private keys aan de slag te gaan.

“De overgrote meerderheid van de mensen op de markt wil niet met deze complexiteit te maken krijgen”, zo verklaart Brahimi. Banken springen in dit gat.

Naast custody bij banken, een trend die al een paar jaar geleden begon, zijn er steeds meer initiatieven gaande rondom bitcoin. Denk ook aan schuldconstructies met bitcoin als onderpand. Goldman Sachs schreef als eerste grote Amerikaanse bank een dergelijke lening uit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsFrankrijk