Eind bearmarkt in zicht? Percentage bitcoin supply in het rood kruipt richting 50%

De bitcoin koers heeft in 2022 stevige tikken gehad en staat vanaf het begin van het jaar gemeten op een verlies van 56,67 procent. Met de huidige koers van 20.000 dollar is de paniek weer terug in de markt, nadat we kort de 25.000 dollar aantikten.

De twijfel slaat toe

Het voorlopige dieptepunt van de bearmarkt ligt op ongeveer 17.600 dollar en werd bereikt in de maand juni. Inmiddels zijn we weer wat opgeklommen, maar een groot deel van die koerswinst is inmiddels weer ingeleverd. Voor de afgelopen maand alleen al noteert bitcoin een koersverlies van 16,04 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het heeft er dan ook alle schijn van dat de bearmarkt nog niet verslagen is en dat er voor de bulls nog een zwaar vervolg van 2022 in het verschiet ligt. Wat de rest van het jaar gaat brengen weet niemand, maar de Federal Reserve heeft in ieder geval laten weten dat het temmen van de inflatie hun voornaamste focus is op dit moment.

Dat betekent dat de verwachtingen over een zogenaamde "pivot" van de Federal Reserve even de ijskast in kunnen en we het nog wat langer moeten doen met de relatief hoge rentes die de markt plagen. Het zijn voornamelijk de renteverhogingen geweest die bitcoin en de overige financiële markten genekt hebben in 2022.

Hoopvolle on-chain analyse

Op het gebied van macro lijkt de ellende nog lang niet voorbij, maar de on-chain analyse biedt hoop. Meerdere indicatoren zijn tijdens de bearmarkt al op groen gesprongen en wijzen daarmee op een aanstaande bodem. Analist On-Chain College geeft aan al de hele bearmarkt te wachten op één indicator, die nu heel dicht in de buurt van een bodemsignaal kruipt.

Het aantal bitcoin dat virtueel op een verlies staat kruipt namelijk langzaam richting de 50 procent. In voorgaande bearmarkten is dit het moment geweest dat bitcoin aan een bounce begon en de bodem bereikte. Op het moment van schrijven staat 48,24 procent van de volledige supply op een virtueel verlies.

Tijdens iedere bearmarkt en ook tijdens de COVID-19 crash van maart 2020 sprong deze indicator boven de 50 procent uit. Dat hoeft ditmaal uiteraard niet te gebeuren om het einde van de bearmarkt in te luiden, maar vaak zien we dat de geschiedenis rijmt als het over financiële assets gaat. Deze indicator biedt in ieder geval weer een stukje hoop.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....