‘El Salvador gaat terug naar ruilhandel, BTC is geen geld’, volgens centraal bankier Mexico

Een gouverneur van de Bank of Mexico keurt de stap van El Salvador om van Bitcoin een betrouwbaar wettig betaalmiddel te maken af. Hij noemt prijsvolatiliteit een van de belangrijkste problemen op weg naar volwaardige acceptatie.

Ruilhandel, in plaats van geld

Het gaat om Alejandro Díaz de León, werkzaam voor de centrale bank van het land. In een interview met Reuters vertelt hij dat de positie van Bitcoin in het huidige financiële systeem lijkt op “een dimensie van edelmetalen” vergeleken met het fiatgeld van de centrale bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij zet zijn vraagtekens bij de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel:

“Wie bitcoin ontvangt in ruil voor een goed of dienst, moet snappen dat de transactie meer te maken heeft met ruilhandel, omdat die persoon een goed voor een ander goed ruilt, maar niet echt geld voor een goed.”

Díaz de León benadrukte ook het inherente risico van dagelijkse prijsvolatiliteit van cryptocurrency’s. El Salvador onderging deze volatiliteit op dag 1 van hun eerste aankoop. Toen ze 400 BTC hadden gekocht, daalde de prijs ineens 19%. Momenteel heeft Bukele naar verluidt 550 BTC voor zijn land verzameld.

Koopkracht en waarde

De gouverneur van de centrale bank van Mexico wees op de noodzaak van betrouwbaarheid van betalingen en waarde:

“Mensen zullen niet willen dat hun koopkracht en hun salaris van de ene op de andere dag met 10% stijgt of daalt. Die volatiliteit voor koopkracht wil je niet. In die zin is het geen goede garantie van waarde.”

Het is overigens niet zo dat fiatgeld de puurste vorm van stablecoins zijn. De koopkracht ervan neemt gegarandeerd af als je het jaren vasthoudt. Door het schaarste-aspect en onelastische inflatie, is het zelfs waarschijnlijk dat je koopkracht op termijn toeneemt.

Ook heeft El Salvador enorm veel voordelen aan bitcoin: financiële inclusie, goedkopere remittances en een onveranderbaar en niet-corrumpeerbaar monetair beleid.

Ook heeft de overheid een fonds geopend van $150 miljoen om de volatiliteit af te vangen, als de burgers niet blootgesteld willen zijn aan Bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!