El Salvador krijgt hulp van ontwikkelingsbank voor adoptie Bitcoin

Nu 7 september dichterbij komt, neemt de hype rondom de Bitcoin-wet voor El Salvador weer toe. De Central American Bank for Economic Integration heeft ook haar visie geuit over deze ontwikkeling. In gesprek met Reuters vertelt Carlos Sanchez dat hij optimistisch is.

Hulp voor El Salvador

Het hoofd van investeringen van de bank geeft aan dat ze El Salvador zullen helpen "om te navigeren in wateren die nog moeten worden verkend". Daarmee doen ze dus een handreiking aan president Bukele, anders dan een heleboel ander financiële instellingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Wereldbank heeft bijvoorbeeld al laten weten het land niet te willen helpen, ondanks het verzoek van El Salvador voor hulp. Ook het IMF heeft kritiek geuit op de revolutie.

De Central American Bank For Economic Integration wil naar verluidt wel fungeren als "tussenpersoon tussen de regering van El Salvador en het Amerikaanse ministerie van Financiën." De link met Amerika is niet te ontkennen. Er zijn veel El Salvadoranen gevlucht richting het Noord-Amerikaanse continent. Ook qua remittances is de VS een belangrijke schakel in het geheel.

Carlos Sanchez is niettemin enorm optimistisch:

"De technische assistentie van de bank staat klaar om El Salvador te helpen bij het ontwerpen van een wettelijk kader voor de acceptatie van bitcoin en om ervoor te zorgen dat strikte internationale witwasprotocollen worden nageleefd."

Toch is er ook kritiek

Het is een van de kritiekpunten vanuit de hoek van de FUDders. Onder andere Steve Hanke, fan van het fiatsysteem, reageerde onlangs op het nieuws:

"Ik heb 27 regels van de FATF geïdentificeerd met betrekking tot transacties met virtuele activa. Salvadoraanse banken, bedrijven en hun klanten kunnen hier bijna onmogelijk voldoen met de nieuwe wet."

Bukele heeft inmiddels al verschillende keren gereageerd op het geblaat. Zo ook gisteren, toen Hanke zijn twijfels uitte over het Trust van $150 miljoen:

'Buitenaards experiment'

Reuters interviewde ook Dante Mossi, president van de Central American Bank for Economic Integration. Hij denkt dat "iedereen kijkt of het goed gaat met El Salvador, en als bijvoorbeeld de kosten van de remittances substantieel dalen, dat andere landen dat voordeel waarschijnlijk zullen overnemen."

Volgens Autonomous Research wordt momenteel minder dan 1% van het volume van wereldwijde internationale overmakingen met cryptovaluta gedaan. In de toekomst kan dit een groter deel gaan uitmaken van de meer dan $500 miljard aan jaarlijkse remittances."

Geen wonder dat Mossi de Bitcoin-wet van El Salvador beschouwt als een "buitenaards experiment".

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador