Energiegebruik Bitcoin in beeld: hoe verhoudt mining zich tot andere industrieën?

De discussie over het elektriciteitsgebruik van Bitcoin is veel genuanceerder dan vaak uit de discussies blijkt. Er is veel te zeggen over het ge- of verbruik an sich, maar ook als je het vergelijkt met andere sectoren, zoals de bouw, transport en defensie.

Bitcoinmagazine.com zet in een uitgebreid artikel verschillende statistieken op een rij. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin energiegebruik

Eerst even wat perspectief: op het moment van schrijven schat de Cambridge Bitcoin Energy Consumption Index (CBECI) het jaarlijkse energieverbruik van Bitcoin op 79 terawattuur (TWh). Dit getal zegt echter nog niets. Het gebruik zegt nog niets over de uitstoot die bij de energieopwekking komt kijken.

Volgens berekeningen is de ‘koolstofintensiteit’ van het Bitcoin netwerk ongeveer 420 gram CO2 per kilowattuur (kWh), ook op basis van gegevens van Cambridge en hun "3rd Global Cryptoasset Benchmarking Study". Deze getallen komen echter van het pre-China-exodus tijdperk.

Als je dit doortrekt naar het hele netwerk, blijkt dat Bitcoin veel schoner is dan andere industrieën. En dan met name het energiegebruik in de Verenigde Staten, op basis van data van het Bitcoin Mining Council, in onderstaande grafiek afgekort met BMC.

Qua energiemix is Bitcoin (56%) schoner dan de gemiddelde elektriciteit die in Europa (49,5%), de VS (30,5%) of China (14,4%).

Energiegebruik Bitcoin in beeld: hoe verhoudt mining zich tot andere industrieën?

Vergeleken met de bouw

Hoe zit het als je Bitcoin vergelijkt met andere sectoren? De Global Alliance for Buildings and Construction van de Verenigde Naties biedt gedetailleerde informatie over de over de bouwsector. De onderstaande afbeelding is afkomstig uit het rapport van 2020 met data uit het “World Energy Statistics and Balances Database" van de International Energy Association (IEA).

Wat blijkt? Volgens het rapport is 9,938 Mtoe aan energie 'geconsumeerd' uit de 14,282 Mtoe die wordt aangeboden. Daarmee wordt dus zo’n 30% van de elektriciteits verspild. Je zou met dit ongebruikte (maar dus wél verspilde) vermogen maar liefst 639 keer het Bitcoin netwerk kunnen draaien.

Energiegebruik Bitcoin in beeld: hoe verhoudt mining zich tot andere industrieën?

Vergeleken met transport

Het is wederom lastig om het elektriciteitsgebruik van de transportsector in kaar te brengen. De IEA heeft wel getallen. Het zou gaan om "28% van de energie in de wereld", wat neer komt op ongeveer 32.600 TWh. Als je dit onderbrengt in verschillende subsectoren, komt het neer op (onder andere):

  • Personenauto's (inclusief bussen): 3.643 (45%) megaton aan CO2
  • Vrachtwagens: 2.406 (29,7%)
  • Verzending: 858 (10,6%)
  • Luchtvaart: 937 (11,6%)
  • Spoor: 78 (1,0%)
  • Overig: 174 (2,1%)
Energiegebruik Bitcoin in beeld: hoe verhoudt mining zich tot andere industrieën?

De totale uitstoot aan CO2 komt neer op 8.096 Mt. Vergelijk je dit met Bitcoin, dan valt de cryptomunt in het niets. Het gaat om 22,1 Mt CO2, oftewel 0,28% van de uitstoot van de totale transport sector.

Energiegebruik Bitcoin in beeld: hoe verhoudt mining zich tot andere industrieën?

Vergeleken met defensie

Ook de militair-industriële tak is verantwoordelijk voor flink wat uitstoot. Naar verluidt komt het neer op ongeveer 5% van de wereldwijde broeikasgasemissies, of ongeveer 2.500 Mt CO2 per jaar.

Zo is bekend dat 57 Mt CO2 die werd uitgestoten door het Amerikaanse ministerie van Defensie en dit was afkomstig van 207,45 TWh aan energie.

Het totale energieverbruik van defensie in de hele wereld is 6.691 TWh. Bitcoin komt qua energiegebruik slechts neer op 1,18% van dit totaal. Qua CO2 uitstoot, doet Bitcoin het zelfs nóg ietsje beter: 0,88% van het totaal vergeleken met de militaire industrie.

Conclusie

Er zijn veel argumenten te geven waarom energiegebruik van Bitcoin geen verspilling is. We hebben de feiten en fabels hierover al eens op een rijtje gezet.

Maar zelfs als je búiten Bitcoin om kijkt naar de wereld waarin we leven, is het elektriciteitsgebruik van decentraal, decentraal, apolitiek en neutraal geld miniem. Helemaal als je het vergelijkt met de transport, bouw en militaire industrie.

Energiegebruik Bitcoin in beeld: hoe verhoudt mining zich tot andere industrieën?

Er is véél meer te zeggen in deze energiediscussie over Bitcoin en de misverstanden die er verstaan. Dit artikel maakt slechts een vergelijking met andere sectoren, en geeft op zichzelf dus geen antwoord voor het energiedebat.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergie