Elke dag downloaden 150.000 mensen in El Salvador de Bitcoin app van de overheid

De Chivo Bitcoin app van El Salvador lijkt een daverend succes te zijn. President Bukele deelde gisteren een aantal (opvallende) statistieken op zijn Twitter account.

Bitcoin app Chivo

Wat betreft het aantal gebruikers, is het geen verrassing. Bukele deelde de afgelopen weken regelmatig aantallen 'downloads' en 'actieve gebruikers'. Volgens de laatste data blijkt dat 2,26 miljoen El Salvadoranen de Bitcoin app op hun mobiel hebben staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de bevolking van om en nabij de 6,5 miljoen inwoners is dit toch fors. Helemaal als je bedenkt dat maar 30% van hen een bankrekening heeft, terwijl Chivo binnen drie weken al zo'n 35% van de bevolking heeft weten te onboarden.

Maar er zijn nog een aantal interessante statistieken. Zo blijkt dat er elke minuut zo'n 142 nieuwe gebruikers bijkomen. Per dag ligt het gemiddelde op de 150.000 nieuwelingen.

Elke dag downloaden 150.000 mensen in El Salvador de Bitcoin app van de overheid

Ook laat bovenstaande afbeelding zien dat er zo'n 15.000 transacties per dag worden gedaan met de Chivo-ATM's. Met deze pinautomaten kunnen locals gratis hun bitcoin (of digitale dollars) omruilen voor contant geld. En vice versa natuurlijk

De bovenstaande grafiek zorgt wel voor vraagtekens. Het lijkt erop alsof duizendtallen (komma's) en decimalen (punten) door elkaar worden gebruikt. Maar met de juiste interpretatie en een slag om de arm, kunnen we toch wel het een en ander zeggen over de adoptie in het land.

Veel gebruik

Zo lijkt het alsof er 65.000 transacties per seconde worden gedaan met de app, al hoort daarbij ook weer een nuance: een transactie duurt soms langer dan een seconde, waardoor je niet met dit getal kunt gaan rekenen.

Het gros hiervan zijn waarschijnlijk betalingen van Chivo-naar-Chivo, waardoor het slechts om een betaling met de interne database gaat. Echter kun je met Chivo ook Bitcoin ontvangen die anderen via het Lightning Netwerk versturen.

Ook is te zien dat er één ATM niet meer functioneert. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de pinautomaat die op Onafhankelijkheidsdag (op 15 september) door anti-Bukele oproerlingen in de brand is gestoken. Bij de andere nog-werkende ATM's staan al dagen lang enorme rijen.

Er gaan verhalen dat het voornaamste gebruik van de app komt door de gratis $30 die is uitgedeeld. De tijd zal uitwijzen of men de app ook op lange termijn blijft bestaan. Er staan overigens ook ATM's in de Verenigde Staten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador