Elon Musk, Tesla en X doelwit van haatacties: Impact op de cryptomarkt

422 totale weergaven
Elon Musk, Tesla en X doelwit van haatacties Impact op de cryptomarkt |

 

Elon Musk, Tesla en X (voorheen Twitter) zijn het doelwit geworden van haatacties. Van Musk die bang is voor zijn leven en tientallen Tesla Cybertrucks die in de brand worden gestoken tot een cyberaanval op X en protesten tegen D.O.G.E., Musk en zijn bedrijven zijn een doelwit geworden. 

Maar waar komt deze haat vandaan? En wat betekent het voor de cryptomarkt?

Elon Musk is bang voor zijn leven

Aan het begin van deze maand verscheen Elon Musk bij de Joe Rogan Experience, een bekende podcast. Tegen het einde van de podcast zei hij dat zijn werk bij D.O.G.E. ervoor kan zorgen dat hij een aanslag op zijn leven krijgt:

Hierbij zei hij ook:

“Ik moet oppassen dat ik niet te hard duw tegen de corruptie. Het zal mijn dood worden.”

Zelf lijkt hij erom te kunnen lachen, maar het is een serieus probleem. Eerder is er tijdens de verkiezingen al een gefaalde poging gedaan om president Trump’s leven te nemen. Met de groeiende politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten houdt dit in dat er ook een dergelijke poging gedaan kan worden op Musk.

Gaat erg slecht met Tesla

Echter, dit lijkt nu niet zijn grootste probleem te zijn. Aan alle kanten zijn er rellen rondom Musk en zijn bedrijven. Na de inauguratie van Trump is het alleen maar slechter gegaan met Tesla. Maar dit is niet het grootste probleem hieraan. Mensen protesteren flink tegen Musk en richten zich op Tesla-dealers en Tesla’s op de weg.

Aanvallen gericht op Tesla-dealers

Tesla-dealers zijn het doelwit geworden van grote protesten. Waar deze protesten op de meeste locaties vredig waren, in hoeverre dat kan, ging het op andere locaties veel te ver. Een Tesla-showroom in de Amerikaanse staat Oregon werd beschoten met een vuurwapen. Dit resulteerde in drie kapotte ramen en meerdere beschadigde Tesla’s.

In dezelfde staat is een man gearresteerd die een Tesla-dealer bekogelde met Molotovcocktails en hierna een andere dealer beschoot met een vuurwapen. Ook in Manhattan ging het niet vredig. Hier zijn meerdere protesteerders gearresteerd.

Ook laadstations zijn niet gespaard. In Massachusetts werd een laadstation van Tesla in de brand gestoken.

Trump treedt hard op tegen deze aanvallen en heeft gezegd dat alle aanvallen op Tesla gezien worden als ‘binnenlands terrorisme’, laat Reuters weten. Dit houdt in dat iedereen die opgepakt wordt voor geweld tegen Tesla veroordeeld wordt als terrorist.

Tesla’s op de weg ook een doelwit

Niet alleen Tesla-dealers zijn doelwit voor de protesten. Ook Tesla’s die op de weg staan zijn doelwitten voor de aanvallen:

Het houdt niet op bij het spuiten van graffiti op de auto’s en het rammen tegen de achterbumper. In Seattle, een grote stad in de Amerikaanse staat Washington, zijn vier Tesla Cybertrucks in brand gestoken:

Dit heeft voor grote schade gezorgd, aangezien de auto’s zijn ontploft. Dit onderstreept hoe groot de schade is. Tesla heeft nog geen officiële verklaring afgelegd over de schade.

Tesla aandelen en verkopen crashen

Het gaat ook helemaal niet goed met Tesla aandelen en verkopen. Tesla bereikte in december een toppunt om vervolgens met bijna 52% te dalen. Ondanks dat het een grote daling lijkt, bevindt Tesla zich op hetzelfde niveau als voor de Amerikaanse verkiezingen. Dit is echter niet het enige, aangezien Tesla aandelen afgelopen maandag hun slechtste handelsdag zagen in jaren.

Trump heeft ‘radicale linkse gekken’ de schuld gegeven van deze crash op zijn social media platform Truth Social:

Ook liet Trump weten dat hij een nieuwe Tesla ging kopen om Musk te ondersteunen. Zelf is Musk niet onder de indruk van de dalingen. In een bericht op X deelde hij dat hij verwacht dat het geen probleem zal zijn op de lange termijn.

Het gaat ook niet goed met de verkopen van Tesla’s. Dit is vooral goed te zien in Europa, waar volgens gegevens van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) slechts 7.517 auto’s zijn verkocht in januari. Dit is de helft van de verkopen van Tesla’s in januari 2024. Volgens Guardian zijn de verkopen van Tesla in Australië nog dramatischer. Hier daalden ze in februari met 70% van 5.665 in 2024 naar 1.592 in 2025. Ook China volgt deze trend met een daling van 49% in verkopen volgens Bloomberg.

X krijgt cyberaanval

Ook X, voorheen Twitter, is niet veilig van de haat op Musk. Het platform heeft afgelopen maandag 10 maart een flinke storing gezien. Hierbij lagen de servers er tijdelijk uit. Later werd bekend dat dit het resultaat was van een cyberaanval, zoals Forbes meldt.

Dit begon in de ochtend toen meer dan 41.000 mensen op DownDetector problemen met X meldden. Na deze meldingen liet Musk in een bericht op X weten dat het platform het doelwit was voor een gigantische cyberaanval. In dit bericht liet Musk weten:

“We worden dagelijks aangevallen, maar deze aanval is gedaan met heel veel middelen. Dit betekent dat of een grote gecoördineerde groep en/of een land is betrokken.”

Later liet hij tijdens een interview met Fox Business weten dat de aanval is gelinkt aan ‘IP-adressen in Oekraïne’. X heeft aangegeven dat het meerdere dagen kan duren voordat het platform weer goed werkt, waar we de komende dagen nog last van hebben.

Veel mensen op X speculeren dat dit een poging was om Musk de mond te snoeren. Aangezien er zo weinig duidelijk is over de aanval, is het niet duidelijk wat de reden voor de aanval was. Echter, het is wel onderdeel van bredere haatacties richting Musk.

Protesten tegen D.O.G.E.

Alles lijkt eigenlijk een protest tegen de Departement Of Government Efficiency (D.O.G.E.) te zijn. Dit overheidsorgaan heeft Trump tijdens de verkiezingen aangekondigd. Het doel hiervan is het verminderen van uitgaven vanuit de overheid. Echter, veel mensen zijn het hier niet mee eens, aangezien andere onderdelen van de overheid hierdoor minder geld zullen ontvangen of zelfs opgezegd moeten worden.

Deze tegenstand is zo groot geworden dat een grote menigte in de VS tegen Musk is gekeerd. Hierdoor zijn velen de straat op gegaan om te protesteren, wat nu te zien is in veel grote steden door de hele VS heen.

Echter, de protesten zijn niet alleen tegen Musk, maar ook Trump is hier doelwit van. Velen zijn aan het protesteren tegen zijn beleid, waar D.O.G.E. onderdeel van is. De teleurstellende macro-economische gegevens, waaronder het banenrapport dat lager uitpakte dan verwacht, laten het tegenovergestelde zien van Trump’s beloftes. Ondanks dat dit de eerste cijfers zijn, heeft dit een aanzienlijke invloed op het sentiment rondom Trump, dat bij linkse mensen al slecht was.

Impact op de cryptomarkt

Maar welke impact heeft dit precies op de cryptomarkt? Tesla is een belangrijk onderdeel van de S&P 500, de grootste Amerikaanse index die grote bedrijven volgt. Tesla is het twaalfde grootste bedrijf in de S&P 500, waarbij deze 1,3% van de index uitmaakt.

Bitcoin en de bredere cryptomarkt bewegen steeds meer mee met de Amerikaanse aandelenmarkt. Hierdoor hebben koersbewegingen van Tesla een indirecte invloed op de cryptomarkt.

Dit is echter niet het enige wat speelt. Trump heeft zichzelf tijdens de verkiezingen opgesteld als pro-crypto. Dit is positief voor de cryptomarkt, maar heeft een invloed op het sentiment rondom crypto. Mensen die het niet eens zijn met Trump zijn hierdoor minder snel geneigd om in crypto te stappen. Dit betekent dat het sentiment rondom Trump en zijn overheid, waar Musk nu onder valt, een directe invloed hebben op de cryptomarkt.

Het kan aan de andere kant ook een positieve invloed hebben op crypto. In tijden van grote onzekerheid op de traditionele financiële markten en in economieën kan crypto gezien worden als een veilige haven. Op dat gebied zouden Bitcoin en altcoins gebruikt kunnen worden als een veilige haven voor mensen die minder onzekerheid willen.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Lees meer over:

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...