Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ether stijgt 47% in één maand – omkering onverwacht

Ether stijgt 47% in één maand – omkering onverwacht 402

 

Een van de meest opvallende koersbewegingen van het jaar is die van Ether (ETH) in de afgelopen maand met maar liefst 47%. De prijs nadert inmiddels de 3.600 dollar, het hoogste niveau sinds januari. Wat deze opwaartse beweging uniek maakt, is dat analisten uit de institutionele wereld, met name hedgefondsen zoals ZX Squared Capital, geen tekenen zien van een snelle omkering. Volgens Felix Xu, partner van deze investeringsmaatschappij, wordt de markt momenteel gedragen door macro-economische krachten die niet snel zullen verdwijnen.

726,74 miljoen dollar instroom in één dag

Xu stelt dat de combinatie van een sterke instroom in Amerikaanse spot Ethereum exchange-traded funds (ETF’s) en een zwakkere Amerikaanse dollar het fundament legt voor een structureel bullish klimaat voor ETH. Een van de belangrijkste argumenten is dat de ETF-instroom leidt tot structurele schaarste. De aangekochte Ethereum wordt namelijk overgebracht naar een offline wallet, en verdwijnt dus uit de vrije markt. Dat beperkt het beschikbare aanbod en oefent constant opwaartse druk uit op de prijs.

Alleen al op 16 juli werd er al 726,74 miljoen dollar aan kapitaal geïnvesteerd in spot-ETF’s, waarmee een nieuw dagrecord werd gevestigd sinds de goedkeuring van deze producten in juli 2024. Tegelijkertijd staat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, onder politieke en economische druk om het beleid te versoepelen. De recente uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij opriep tot een verlaging van de rente met drie procentpunten, hebben het debat over monetaire krimp weer op scherp gezet. Als gevolg daarvan zijn markten wereldwijd in afwachting van een mogelijke omslag in het rentebeleid, wat beleggers richting alternatieve activa zoals crypto duwt.

ETF-instroom en Fed-rol als katalysatoren

De impact van de ETF’s kan moeilijk overschat worden. Net als bij Bitcoin (BTC) leidde de lancering van gereguleerde beleggingsinstrumenten tot een instroom van institutioneel kapitaal, dat traditioneel minder speculatief van aard is. Wat bij Ethereum opvalt, is dat veel van deze investeerders hun tokens niet gebruiken voor actieve handel, maar langdurig opslaan. Dit creëert een schaarste-effect dat vergelijkbaar is met het ‘halving effect’ bij Bitcoin.

Daarnaast speelt de geopolitieke onzekerheid en het zwakke dollarbeleid de crypto-markten in de kaart. Als de Federal Reserve inderdaad overgaat tot een renteverlaging, zou dat verdere zwakte in de dollar kunnen veroorzaken, wat Ethereum en andere digitale activa aantrekkelijker maakt als waardeopslag of hedge tegen inflatie.

Eerdere stijgingen en gezonde ontwikkelingen

Hoewel de stijging van 47% indrukwekkend is, is het niet de eerste keer. De grootste altcoin heeft in eerdere bull markten ook flinke maandelijkse winsten geboekt, bijvoorbeeld in januari 2021 en mei 2021. In die gevallen volgde echter vaak een korte maar hevige correctie. Volgens Xu en andere analisten wijkt de huidige beweging echter af van dat patroon, juist omdat deze niet gedreven wordt door retail hype, maar door institutionele adoptie. Technische indicatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) en Moving Average Convergence Divergence (MACD) ondersteunen dit beeld. Beide indicatoren wijzen erop dat het momentum nog niet is uitgeput. Bovendien toont het Ethereum-netwerk zelf gezonde groei, met een stijgend aantal actieve wallets en een toename in Layer-2 transacties, zoals via Arbitrum (ARB) en Optimism (OP).

Ambitieuze koersdoel van $10.000 binnen bereik?

Met de huidige kracht in de markt zijn de eerste stemmen al opgestaan voor koersdoelen die enkele maanden geleden nog als onrealistisch werden gezien. Onder institutionele beleggers wordt het koersdoel van 10.000 dollar inmiddels voorzichtig besproken. Xu noemt het zelf een voorspelling van de lange adem, maar zeker niet onmogelijk. Volgens hem zijn er drie structurele drijfveren die dit niveau mogelijk maken: de blijvende instroom via ETF’s, de toename van Ethereum-staking ]en de snelle opkomst van restaking-technologie, waarmee gebruikers hun gestakte ETH nogmaals kunnen inzetten binnen DeFi-protocollen. Al deze factoren zorgen voor een groeiende kapitaalvraag, terwijl het aanbod afneemt.

Daarnaast is er sprake van technologische adoptie: Ethereum blijft de dominante laag voor gedecentraliseerde applicaties, NFT-marktplaatsen en stablecoin-transacties. De introductie van een nieuwe functie, genaamd danksharding, zal bovendien de schaalbaarheid en efficiëntie van het netwerk sterk verbeteren.

Vooruitzichten en marktsentiment voor grootste altcoin

De markt verkeert momenteel in een staat van gematigd optimisme. De Fear & Greed Index voor crypto staat in het “greed”-gebied, maar nog niet in extreme zones, wat doorgaans als een positief teken wordt geïnterpreteerd. Ook social media-analyses laten een toename zien in het aantal positieve vermeldingen van Ether, terwijl de dominantie van Ethereum in DeFi blijft groeien.

Als deze trend zich voortzet en de macro-economische omstandigheden gunstig blijven, dan is de kans reëel dat Ethereum zijn stijging voortzet en richting de 4.000 dollar kan bewegen in de komende weken.

Ethereum (ETH) kopen op Bitvavo

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Array
(
    [0] => 237591
    [1] => 236458
    [2] => 237242
    [3] => 237127
    [4] => 237600
)