
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
Sinds de oprichting van de Ethereum blockchain heeft het hoofdnetwerk al meer dan $ 1,67 miljard aan fees gegenereerd. Hiermee genereert de layer-1 bijna een derde van alle fees binnen het DeFi ecosysteem terwijl het aantal transacties doorgaans minder is dan bij sommige layer-2 netwerken. Wat betekent dit voor DeFi en investeerders?
Ethereum genereert $ 1,67 miljard aan fees
Het platform Growthepie, die het Ethereum netwerk analyseert, heeft onlangs kenbaar gemaakt dat Ethereum meer dan $ 1,67 miljard aan gas fees heeft gegenereerd via DeFi. Hiermee is de Ethereum layer-1 blockchain verantwoordelijk voor 30% van de totale fees van alle Ethereum DeFi ecosystemen tezamen.
Ethereum Layer 1 has collected over $1.67 Billion in fees spent on DeFi.
— growthepie.xyz 🥧📏 (@growthepie_eth) February 17, 2025
Thats over 30% of all fees tagged as DeFi - not including the % of Layer 2 fees which is tagged as DeFi.
We are working on tagging more! https://t.co/zQbpAhNGaO pic.twitter.com/iGjW6VFgS7
Uit de bijgevoegde grafiek is af te lezen dat Base, een layer-2 netwerk op Ethereum, de eerstvolgende is met de meest gegenereerde fees. Het totaal is echter een stuk lager, namelijk $ 39,53 miljoen.
Het hogere totaal voor de DeFi crypto Ethereum heeft er echter niet alleen mee te maken dat het oudste netwerk is binnen het ecosysteem van Ethereum. In de afgelopen week alleen al genereerde Ethereum volgens Growthepie een totaal aan gas fees van $ 2,31 miljoen, ten opzichte van bijvoorbeeld de $ 155.850 binnen Base.

De hoge fees zijn opvallend omdat het aantal transacties op Ethereum lager zijn dan op layer-2 netwerken Base, ZKsync Era en Arbitrum One. Waar het hoofdnetwerk in totaal 149,90 miljoen DeFi transacties verwerkte, verwerkte Base er in totaal 354,4 miljoen.

Door de jaren heen zien we dat de transactiekosten voor Ethereum op CeFi, in totaal een stuk minder gegenereerd hebben, namelijk $ 635,87 miljoen op het moment van schrijven. Als we echter naar de afgelopen week kijken, dan zien we een totaal van $ 2,35, wat iets hoger is dan de gas fees op DeFi.
Korte vergelijking met Solana
Een ander groot DeFi platform is uiteraard Solana. In de afgelopen 24 uur genereerde deze blockchain, inclusief layer-2 transacties, volgens DeFiLlama $ 1,9 miljoen aan fees met een trading volume van $ 3 miljard. Ethereum heeft, eveneens inclusief de layer-2 blockchains, bijna het dubbele gegenereerd, namelijk $ 3,85 met een lagere trading volume van $ 2,284 miljard.
Wat betekent dit voor DeFi en investeerders?
Het is al langer bekend dat de transactiekosten van Ethereum vrij hoog zijn, maar door het zo uiteen te zetten, valt het erg op hoe groot het verschil eigenlijk is. Dit heeft een negatieve impact op de concurrentie positie van Ethereum. De blockchain is naast duur, ook nog eens vrij traag ten opzichte van bijvoorbeeld Solana, waardoor investeerders naar andere opties kijken.
Omdat de fees op het hoofdnetwerk hoog zijn, richten investeerders zich op op verschillende layer-2 netwerken, zoals bijvoorbeeld de hierboven genoemde Base, ZKsync Era en Arbitrum One. Ookal zijn ze op Ethereum gebouwd, ze bieden vaak goedkopere en snellere alternatieven door de transacties off-chain uit te voeren. In de DeFi wereld kijken gebruikers echter ook naar andere mainnets, zoals bijvoorbeeld Solana die ook goedkoper en sneller is dan Ethereum.
Aan de andere kant blijft Ethereum ook interessant voor bijvoorbeeld institutionele investeerders. Zij blijven bijvoorbeeld bij Ethereum voor de veiligheid van het netwerk en de hoge liquiditeit. Daarnaast heeft Ethereum een zeer sterke developer community en blijft het project innoveren. De oprichter van Ethereum,Vitalik Buterin heeft bijvoorbeeld een plan om de decentralisatie van Ethereum te verbeteren. Met de invoering van een universal light client, verwacht Buterin dat het ecosysteem op de lange termijn beter gestroomlijnd wordt.
Houd onze samenwerking goed in de gaten, want er zullen geregeld nieuwe en lucratieve deals komen!
Kijk voor de voorwaarden op Bitvavo x BitcoinMagazine.nl
Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland
- Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
- Lage transactiekosten
- Gemakkelijk via iDeal geld storten
- Professionele traders dashboard

Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.