‘Europa wil bedrijven verplicht laten rapporteren over klanten’

918 totale weergaven

Bitcoin en de gehele cryptosector moeten de Europese Unie miljarden opleveren. In een gelekt voorstel komt een bedrag van €2,4 miljard voorbij.

In de praktijk gaat het vooral om het rapporteren door bedrijven aan Europa. Denk daarbij aan het delen van de informatie over het geld van klanten. Het gaat om richtlijnen voor dienstverleners binnen de Europese Unie. Wat voor gevolgen dit heeft voor aanbieders buiten de grenzen van Europa is nog niet duidelijk.

Het document is in handen van The Block. Het voorstel moet een ‘gat in de regelgeving’ opvullen. Zo gaat het bijvoorbeeld over mazen in de belastingwet waardoor je belasting kunt ontduiken. De Europese Commissie komt deze keer niet met bindende regels, het is aan de lidstaten zelf hoe ze deze specifieke plannen interpreteren.

Een belangrijk deel van de plannen komt terecht bij de dienstverleners in de industrie.. Beurzen en brokers moeten communiceren met en rapporteren aan de landelijkse belastingdiensten en andere autoriteiten. Naar schatting moeten de plannen dus €2,4 miljard opleveren. Opvallend is dat er gesproken wordt over een mogelijke uitzonderingspositie voor ‘een klein netwerk en sommige tokens’.

Het is onduidelijk waar de grens precies ligt voor de belastingen. Zo moet de ‘crypto asset gebruikt worden als betaalmiddel of investering’. De Europese Commissie hoopt administrative rompslomp bij bedrijven te vermijden, maar dat lijkt met deze opzet een utopie. Bedrijven zijn namelijk verplicht om zelf ook te voldoen aan tal van richtlijnen. Zij moeten desgevraagd de juiste gegevens kunnen leveren.

Ook in Europa is men druk in de weer voor regels, wetgeving en belastingen voor de industrie.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...