De EU Trekt de Grens: Nieuwe Strikte Voorwaarden voor Niet-EU Crypto Bedrijven

ESMA

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA), de bewaker van de financiële markten van de EU, heeft een nieuwe strategie onthuld om crypto bedrijven die buiten de Europese Unie opereren te reguleren. Dit initiatief beoogt een eerlijke concurrentieomgeving te waarborgen en EU-gebaseerde investeerders en ondernemingen die voldoen aan de Regulering van Markten voor Crypto activa (MiCA) te beschermen.

ESMA scherpt reverse solicitation aan

Centraal in de voorstellen van ESMA, die via consultatiedocumenten zijn bekendgemaakt, staan twee cruciale richtlijnen ontworpen om het regelgevend kader rondom crypto-activa te integreren en te versterken.

Ten eerste scherpt ESMA de teugels aan op de praktijk bekend als “reverse solicitation”. Deze term verwijst naar situaties waar klanten uit de EU zelfstandig niet-EU crypto bedrijven benaderen voor diensten. Hoewel een dergelijke praktijk toelaatbaar is geweest onder EU-financiële wetten, stellen de nieuwe richtlijnen strikte voorwaarden vast waaronder deze buitenlandse crypto activadienstverleners (CASPs) met EU klanten kunnen omgaan.

ESMA stelt dat buitenlandse firma’s niet gemachtigd zijn om klanten binnen de Unie te werven, met een smalle uitzondering: als een EU-cliënt op eigen initiatief een derdelandsbedrijf benadert, dan, en alleen dan, mag de dienst worden aangeboden. Deze stap is gericht op het voorkomen dat niet-EU firma’s die niet voldoen aan MiCA, EU-regelgeving omzeilen en een oneerlijk voordeel behalen over EU-gebaseerde firma’s.

De tweede richtlijn richt zich op het verduidelijken wanneer een crypto activum wordt beschouwd als een “financieel instrument” binnen het kader van de regels van de Richtlijn Markten voor Financiële Instrumenten (MiFID).

Gevolgen voor crypto bedrijven buiten EU

Belanghebbenden hebben tot 29 april de tijd gekregen om hun meningen over deze consultaties te uiten. ESMA plant om de feedback in het tweede kwartaal door te nemen, met de verwachting om een definitief rapport te publiceren in het vierde kwartaal.

Het doel is duidelijk: de financiële markt van de EU beschermen en zorgen dat niet-EU firma’s die met EU-cliënten omgaan dit doen binnen een strikt, eerlijk en gereguleerd kader.

Maar wat zou dit voor ons kunnen betekenen? Deze nieuwe regels kunnen het aantal beschikbare crypto dienstverleners voor EU-consumenten mogelijk verminderen. Mogelijk kunnen we dus in de toekomst geen gebruik meer maken van crypto partijen die buiten de EU zijn gevestigd.

Lees meer over:
europese unieregulering

  By Dirk van Haaster

  Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude onderscheiding. Deze academische achtergrond voorziet hem van een unieke combinatie van strategisch denken en analytische vaardigheden, die hij succesvol toepast om diepgaand over de wereld van blockchain te schrijven.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  DOGE en BONK in nieuwe crypto meme rally Nieuws
  BONK, SHIB & DOGE Pumpen 40%, Wat Is De Beste Crypto Meme?

  De bull markt lijkt in volle gang te gaan. De koers van Bitcoin is al...

  Lees meer