Europa: ruilbeurzen en walletproviders verplichten om gebruikersdata op te sporen

983 totale weergaven
|

Ruilbeurzen en walletproviders moeten gebruikersdata vrijgeven aan nationale opsporingsdiensten zodra er sprake is van een verdachte transactie. Dat staat in een geupdate Europese richtlijn, die zicht richt op anti-witwas en – terrorismemaatregelen. Nationale staten krijgen 18 maanden om de richtlijn effectief in hun nationale wetgeving te integreren. Vanaf dat moment zijn ruilbeurzen en walletproviders bij wet verplicht om mee te werken aan opsporingsonderzoeken.

Anti-witwasregelgeving

Het officiële perscommuniqué meldt dat Europa “witwassen wil stopzetten zonder dat betalingssystemen hiervan hinder ondervinden”. Specifiek gaat het om een update van de bestaande EU Richtlijn 2015/849. Feitelijk betekent dat de registratie en handel bij ruilbeurzen en de opslag van cryptovaluta op wallets strenger op toegekeken wordt. Bij een verdachte activiteit worden ruilbeurzen en walletproviders in Europa verplicht mee te werken aan onderzoeken van autoriteiten en financiële inlichtingendiensten. Zij willen graag weten welk adres is gekoppeld aan een bepaalde identiteit om zo criminele activiteiten op te sporen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De maatregel heeft betrekking op in Europa gevestigde cryptopartijen. Lidstaten krijgen 18 maanden om de aanpassingen in hun nationale wetgeving te integreren. Dat betekent dat ruilbeurzen in geheel Europa verplicht zijn om te voldoen aan de dan geldende regelgeving. Een Finse peer-to-peer exchange Localbitcoins heeft haar privacyvoorwaarden al aangepast.

“Virtuele valuta”

Europa heeft het in haar communicatie niet zozeer over cryptovaluta, maar over virtuele valuta, “een digitale representatie van waarde zonder tussenkomst van een centrale bank of autoriteit”. Ze zien het niet alleen als betaalmiddel, maar ook als ruilmiddel, investering en waardeopslag.

Geen verbod

Europa zit al langer met deze jonge industrie in haar maag. In april dit jaar kwam het Europese Parlement overeen om de cryptovaluta “nader te reguleren”. Van een algemeen verbod op cryptovaluta, wat sommigen vrezen en anderen hopen, is geen sprake. Ook zullen de criminele activiteiten zich verplaatsen buiten Europa. Daarnaast is de vraag hoe ver het toezicht reikt: het vergt nogal wat technologische kennis om bijvoorbeeld de ingebouwde anonimiteit van privacymunten zoals Monero, Zcash en Bitcoin Private te ontsleutelen. Toezicht lijkt zich nu te beperken bij de uitwisseling tussen fiat geld in cryptovaluta en andersom.

ECB

Tenslotte heeft een hoge ECB-ambtenaar de financiële wereld opgeroepen om hun activiteiten met cryptovaluta compleet te scheiden van hun “ normale” business. Aldus Yves Mersch, lid van de ECB-raad tijdens een congres in Turkije.

Bronnen: Europese Unie / Bitcoin.com

Inschrijven nieuwsbrief


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...