Europa wil bitcoin (BTC) bezit gaan registreren

De Europese Commissie doet onderzoek naar het idee van een ‘EU Asset Registry’.

Het heeft een document gepubliceerd over een “haalbaarheidsstudie voor een Europees register van activa in de strijd tegen het witwassen van geld en belastingontduiking”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Register voor bezit

De tender specificeert de wens om “te onderzoeken hoe informatie die beschikbaar is uit verschillende bronnen over eigendom van activa, kan worden verzameld en gekoppeld aan andere zaken.”

Om het iets specifieker te maken: ze willen informatie verzamelen bij kadasters, bedrijfsregisters, trusts en stichtingenregisters, centrale custodials en dergelijke.

Het plan is om dan dit in één vermogensregister in kaart te brengen. Centralisatie en registratie dus, iets waar de Europese Commissie erg goed op gaat.

Het document gaat ook in op welke activa hier mogelijk ook deel van gaan uitmaken:

“De mogelijkheid om in het register gegevens op te nemen met betrekking tot het eigendom van activa, zoals cryptocurrency’s, kunstwerken, onroerend goed en goud, zal ook worden overwogen.”

In een analyse, te lezen op BrusselReport, merkt de Nederlandse advocaat Ellen Timmer op:

“Er wordt geen verklaring gegeven waarom de vermogensregistraties van de Belastingdienst niet voldoende zijn en welke toegevoegde waarde van het nieuwe vermogensregister te verwachten is.”

Ze voegt eraan toe dat “het lijkt alsof de particuliere sector helemaal geen rol speelt in de haalbaarheidsstudie” en “degenen die worden geconfronteerd met de ongepaste Europese plannen niet zullen worden geraadpleegd”.

Centralisatie en controle

Het is typisch: de Europese Commissie voelt zich verantwoordelijk om alles omtrent privacy, bezit en registraties op één plek samen te brengen. Niet geheel verwonderlijk is dat bij henzelf.

Het nieuws kreeg vorige week veel aandacht in de Duitstalige media, na verontwaardiging onder enkele EP-leden.

Ondanks het verweer van de Europese Commissie dat dit nog geen concrete plannen zijn maar slechts om een onderzoek gaat, hebben veel partijen kritiek geuit op het idee.

In Nederland is het publieke debat hierover nog niet echt op gang gekomen.

Ook heeft de Europese Commissie al aangekondigd dat ze cryptobeurzen zoals Binance, Coinbase en Kraken zou dwingen om de details te verzamelen van mensen die cryptovaluta verzenden en ontvangen. Het lijkt nu een kwestie van al deze informatie binnen harken.

Waarom? Ze geven twee (klassieke) redenen: witwassen en belastingontduiking.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa