Betaalgigant Nexi zegt samen te werken met ECB aan digitale euro

De Italiaanse betalingsgigant Nexi werkt naar eigen zeggen samen met de Europese Centrale Bank (ECB). Het schijnt dat het bedrijf meehelpt om de digitale euro te ontwikkelen.

Digitale euro

Het plan van de ECB om een Central Bank Digital Currency (CBDC) te maken is niets nieuws. De werkgroep rondde onlangs een onderzoeksfase af en maakte bekend dat ze een vervolgtraject van nog eens twee jaar ingaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu maakt Paolo Bertoluzzo op de Money 20/20 conferentie in Amsterdam meer bekend over hun rol:

“We werken samen met de Europese Centrale Bank en helpen met het ontwerp van de toekomstige digitale euro, omdat we geloven dat dit een positieve kracht kan zijn in de evolutie van digitale betalingen.”

De ECB deelde in juli haar plannen voor een digitale versie van de euro. De centrale bank van de eurozone beschouwt de munt als een aanvulling op haar bestaande monetaire systeem, in plaats van fysiek contant geld te vervangen of de rol van commerciële geldschieters te verminderen.

De woordvoerder van de ECB heeft geen commentaar gegeven op deze uitspraak. De directeur van Nexi zei dat zijn bedrijf voornamelijk heeft geholpen met het verstrekken van informatie over CBDC’s. Het lijkt er dus niet op dat Nexi ook daadwerkelijk de infrastructuur (en software) bouwt voor de ECB.

“De situatie evolueert, omdat er duidelijk iets aan het gebeuren is. We beginnen te praten over een nieuwe versie van contant geld. Zo denken ze erover.”

Internationale betalingen met stabiele munt

Bertoluzzo zei dat digitale valuta zoals Bitcoin waarschijnlijk geen rol zullen spelen bij grensoverschrijdende betalingen. Hij noemt de volatiliteit als voornaamste reden.

“Ze zijn duidelijk een activaklasse. Maar ze fluctueren en gaan elke dag op en neer als iemand uit Silicon Valley er iets over zegt (Elon Musk, red.). Dat is precies het tegenovergestelde van wat je nodig hebt in betalingen. Je hebt de zekerheid nodig van de waarde die je uitwisselt.”

Hij denkt dat Bitcoin geen invloed gaat hebben op internationale betalingen, terwijl CBDC’s en stablecoins dat wel zullen hebben. Je kunt je afvragen of CBDC’s wel direct internationaal gaan werken. De CBDC’s van China, Japan, de VS en Europa zijn waarschijnlijk niet gebaseerd op éénzelfde protocol en zullen ook interoperabiliteit nodig hebben.

Met een marktwaarde van meer dan $20 miljard is Nexi een van de grootste betaalbedrijven in de Europese Unie. Vorig jaar kochten ze de twee rivalen SIA en Nets op voor in totaal $14,5 miljard. Het concurreert in de wereld van digitale betalingen met ‘ons’ Nederlandse Adyen en het Franse Worldline.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCECB

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer