‘Europese economie verder verzwakt’

De Europese economie is de afgelopen weken significant verzwakt, nadat het ene na het andere datapunt met een lagere score binnenkwam dan verwacht. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente tijdens de laatste negen rentevergaderingen, terwijl voor komende maand een pauze de meest waarschijnlijke uitkomst lijkt.

Maar wat betekent de verzwakkende Europese economie voor bitcoin?

Recessie in de Eurozone?

De kans op een recessie in de Eurozone neemt met de dag toe. Na negen achtereenvolgende renteverhogingen van de ECB is de kans groot dat de belangrijkste centrale bank van Europa in september kiest voor een pauze in zijn campagne van renteverhogingen.

“Het aantal stemmen binnen de ECB dat voor een pauze is blijft zich vermenigvuldigden naarmate er meer data binnenstroomt”, aldus een anonieme bron van Reuters.

Zes weken geleden was vrijwel iedereen ervan overtuigd dat de ECB opnieuw de rente zou verhogen, maar inmiddels is er van die overtuiging weinig meer over.

Ondanks de grotere kans op een rentepauze in september is de voornaamste boodschap van de centrale banken dat ze er nog niet zijn. Het kan nog maanden duren voordat de inflatie in de Eurozone, die momenteel op 5,3 procent ligt, weer terugzakt naar de doelstelling van 2,0 procent.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

In principe zien we de afgelopen maanden al heel duidelijk terug wat de tegenvallende macro-economische data betekent voor de bitcoin koers. Ondanks het goede nieuws op fundamenteel vlak, lukt het bitcoin maar niet om zijn bullish momentum weer op te pakken.

Gezien de macro-economische situatie lijkt het onwaarschijnlijk dat bitcoin snel weer zijn bullish momentum hervat. Misschien is de Eurozone wel de alarmbel voor de rest van de wereld en volgen de Verenigde Staten enige tijd later met een potentiële recessie.

Het lijkt op dit moment echt wachten tot 2024 wanneer we de volgende halving en mogelijk de Spot Bitcoin ETF van BlackRock krijgen. Als we die twee hebben voor april 2024, dan ziet het er waarschijnlijk weer een stuk rooskleuriger uit voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....