Europese ministers van Financiën keuren crypto verordening MiCA goed
De Markets in Crypto Assets-verordening is definitief goedgekeurd door de Europese Raad, en er is ook overeenstemming bereikt over een nieuwe wet voor het delen van gegevens over cryptobezit.
MiCA uitrol
De Markets in Crypto Assets-regelgeving is dinsdag unaniem goedgekeurd door de ministers van Financiën van de Europese Unie (EU). Daarmee is het Europese blok de eerste grote jurisdictie ter wereld met een crypto-licentiesysteem. Het heeft ook nieuwe anti-witwasmaatregelen goedgekeurd voor cryptotransacties, ook wel bekend als transfer of funds regulation, dat losstaat van MiCA overigens.
De MiCA staat voor een pakket aan maatregelen. MiCA vereist dat crypto-bedrijven zoals beurzen, brokers en walletmakers een vergunning aanvragen om in Europa te kunnen opereren. Dat geldt dus ook voor aanbieders die nu in het register van de Nederlandsche Bank staan. Het voordeel is dat zij deze vergunning kunnen paspoorten naar alle lidstaten. Ook worden er (kapitaal) eisen gesteld aan bedrijven die een stablecoin uitgeven, gedekt door dollars, euro’s en ponden of een mandje van valuta of andere cashequivalenten of assets. Ook wil Europa marktmanipulatie op beurzen tegengaan, de MiCA is daar een eerste stap naartoe.
Per 1 juli 2024 zijn naar verwachting de regels voor stablecoinbedrijven van kracht. Per 1 januari 2026 moeten cryptoserviceproviders zoals beurzen, brokers en custodians starten met de vergunningaanvraag. Naar verwachting wordt de Autoriteit Financiële Markten de vergunningverlener, de Nederlandsche Bank blijft wel toezichthouder op het naleven van de (anti-) witwasregelgeving. Formeel moet hier een nog besluit in worden genomen. Op Europees vlak houden de Europese Bank Autoriteiten en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) toezicht.
Belastingregels
Fiscaal gezien hebben lidstaten de vrijheid om een eigen koers te varen, maar Europa wil wel meer inzage in de aangiftes van mensen en bedrijven met bitcoin en crypto’s op de balans.
De ministers zijn echter ook akkoord gegaan met nieuwe maatregelen om crypto-aanbieders te dwingen details van de holdings van hun klanten bekend te maken aan belastingautoriteiten, die binnen het blok zullen worden gedeeld om te voorkomen dat fondsen worden gestald in geheime buitenlandse portefeuilles.
“Crypto-assets en e-money hebben een groot potentieel om economische activiteit en innovatie te stimuleren – maar ze brengen ook risico’s met zich mee om de transparantie te verminderen en belastingontduiking of fraude mogelijk te maken. Het bijwerken van onze belastingregels om deze problemen aan te pakken, zal nationale administraties helpen om belasting efficiënter te innen en gelijke tred te houden met evoluerende technologie terwijl Europa vooruitgaat met zijn digitale transitie”, aldus Valdis Dombrovskis, uitvoerend vice-president in een verklaring.
De nieuwe belastingregels, bekend als DAC8, zijn in december voorgesteld door de Europese Commissie op basis van een model van de OESO, en het laatste ontwerp van het wetsvoorstel is vrijdag vrijgegeven. Het Europese Parlement moet nog advies geven op het wetsvoorstel.