Europese rentes opnieuw verhoogd

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt voor de derde keer op rij zijn rente. Het gaat om een stijging van 0,75 procentpunt. De bank kwam eerder in juli en september al met een verhoging.

De motivatie is helder: men hoopt op deze manier de hoge inflatie een halt toe te roepen. De bitcoin koers is de afgelopen maanden flink gedaald, maar veel andere producten (wereldwijd en in de eurozone) stegen hard in prijs.

De ECB hoopt door de rentes te verhogen deze trend te stoppen. In de praktijk wil dat echter nog niet echt lukken. Op dit moment staat de rente op 1,5 procent. Niet zo lang geleden was dit percentage nog negatief (!). Het gaat hier om de rente die men rekent

De centrale bank van Europa had ooit het doel om de inflatie in de eurozone op 2 procent te houden. De vraag is of en hoe men dat ooit weer op dat niveau krijgt.

Lagarde van ECB twijfelt of inflatie zal dalen naar 2%

Inflatie zou tijdelijk zijn, als we centrale bankiers zouden moeten geloven. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB) komt kwam daar recentelijk op terug.

Tijdens een ECB Forum-evenement in Portugal praat ze over de prijsontwikkelingen in de markt. Ze lijkt te stellen dat de inflatie voor onbepaalde tijd hoog zal blijven.“Ik denk niet dat we teruggaan naar die periode van lage inflatie.”

Als je dacht dat bitcoin ingewikkeld was, moet je maar eens een kijkje (proberen te) nemen in de keuken van de euro. Het ligt in de lijn der verwachting dat er nog een renteverhoging aankomt. Maar dat hangt ook af van de situatie aan het eind van dit jaar.

Lees meer over:
ECBEuropaNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...