Spreiding tussen tussen Duitse en Italiaanse rente brengt ECB in de problemen

566 totale weergaven

De spreiding tussen de Duitse en de Italiaanse rente brengt de Europese Centrale Bank (ECB) steeds verder in de problemen. Met een inflatie van ruim 10 procent in de Eurozone, is het voor de ECB al alarmfase rood, maar het lastige is dat het bijna geen wapens meer heeft om die inflatie te bevechten.

Wat is er aan de hand?

Italië staat er financieel gezien ronduit slecht voor en dat betekent dat investeerders een hogere rente verlangen om geld uit te lenen aan Italië. Die hogere rente maakt het voor het land alleen maar moeilijker om de problemen die er momenteel heersen de baas te worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ECB probeert op zijn beurt de brand te blussen door selectief staatsobligaties te kopen, om daarmee de lidstaten die het zwaar hebben te ondersteunen. Hoe verder de spreiding tussen de Duitse en Italiaanse markt oploopt, hoe groter de problemen.

Spreiding tussen tussen Duitse en Italiaanse rente brengt ECB in de problemen

Aan de andere kant is daar al de torenhoge inflatie in de Eurozone, wat het extra vreemd maakt dat de ECB nog geld in de economie pompt, terwijl je op basis daarvan het tegenovergestelde zou verwachten. Alles bij elkaar lijkt het momenteel een behoorlijke puinzooi te zijn in de Eurozone.

"Als de tijd rijp is"

Twan Huys confronteerde ECB-voorzitter Christine Lagarde recent bij Collegetour met de enorme balans van de ECB, die niet bijdraagt aan de mogelijkheden om de problemen op te lossen. Op de vraag hoe Lagarde van plan is deze situatie op te lossen, moet ze op vrij pijnlijke wijze verstek laten in het programma van Huys.

Als de ECB-voorzitter op dit podium al niet in staat is om zeker over te komen en in ieder geval een antwoord te geven waarmee het publiek gerustgesteld is, dan kun je ervan op aan dat ook zij momenteel met de handen in het haar zit.

Voor onze euro betekent dat hoogstwaarschijnlijk nog meer ellende ten opzichte van andere grote fiatvaluta. Er lijkt op dit moment immers weinig hoop dat de ECB de ruimte heeft om de geldprinters daadwerkelijk uit te zetten om de inflatie te bevechten. In die zin kan er voor de euro een zware periode aankomen, maar voor bitcoin kan dat weleens goed uitpakken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....