Europese Unie richt aparte divisie op om witwassen met bitcoin te voorkomen

De Europese Unie wil een aparte divisie oprichten om witwassen met cryptovaluta tegen te gaan. Het plan is om een nieuwe anti-witwasorganisatie op te richten die toezicht gaat houden op cryptobedrijven.

Het gaat hier om een divisie die zich bezig gaat houden met het analyseren van de geldstromen op het netwerk van bitcoin. Ook andere netwerken zullen ongetwijfeld onder de loep worden genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nieuwe tak tegen witwassen

De EU neemt deze stap vanwege de toenemende bezorgdheid dat men digitale activa kan gebruiken om de huidige controles te omzeilen.

Het idee is dat de nieuwe toezichthouder binnen twee jaar operationeel is, meldt Bloomberg. Het schijnt dat ambtenaren uit Duitsland de kar zullen trekken. Daarbij krijgen ze hulp van concullega’s uit Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en … ja, ook Nederland.

Bitcoinbetalingen zijn pseudoniem, een feature waarmee toezichthouders nogal in hun maag zitten. Je kunt betalingen doen buiten het gereguleerde circuit om. Mede daardoor zijn de laatste jaren scherpe regels voor cryptobeurzen opgesteld.

De Europese Unie is bang dat men via cryptovaluta een manier vindt om zwart geld door te sluizen (en vervolgens te witwassen).

Digitale witwaspolitie

Als het nieuwe toezichtsbureau klaar is, gaat dit naar verwachting de regulering in Europa ook veranderen. Momenteel zijn nationale instanties nog verantwoordelijk voor het toezicht. In Nederland is dit De Nederlandsche Bank, die de door het FATF opgestelde AMLD5-regels controleert.

Volgens voorstanders van het nog op te richten agentschap kan een EU-breed toezicht op cryptocurrency’s helpen om regelgevende arbitrage weg te halen.

Momenteel zijn de regels namelijk niet in ieder Europees land hetzelfde. In Zwitserland zijn er bijvoorbeeld walletverficatie-eisen, terwijl die in Nederland alweer zijn afgeschaft.

Volgens een onderzoek van Chainalysis werd er in 2021 iets meer witgewassen met cryptovaluta dan in het jaar ervoor. Het zou gaan om een stijging van 30% en een totaalbedrag van $8,6 miljard.

Wel geven ze aan dat het aandeel legitieme transacties enorm veel groter is dan het aandeel van de criminele betalingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!