Chainalysis onderzoek: $8,6 miljard aan cryptocurency witgewassen in 2021
Het blockchain-data bedrijf Chainalysis schat dat er in 2021 voor 8,6 miljard dollar is witgewassen met cryptocurrency’s. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2020.
Volgens Chainalysis ligt dat echter in de lijn de verwachten, gezien de groei van bitcoin en de rest van de markt in het afgelopen jaar. De meest populaire methode om geld wit te wassen is volgens het bedrijf via DeFi-applicaties.
Chainalysis is een bedrijf dat diensten levert aan overheidsinstanties, cryptobeurzen en andere partijen die geldstromen rondom bitcoin en cryptocurrency’s willen analyseren.
17 procent van $8,6 miljard op conto DeFi
Volgens Chainalysis hebben cybercriminelen een gedeeld doel als het aankomt op hun buit: “de op illegitieme wijze verkregen fondsen op een plek bewaren waar de autoriteiten er niet bij kunnen om het uiteindelijk in cash om te zetten.”
In lijn met de groei van de industrie is ook het totale bedrag wat in 2021 is witgewassen stevig toegenomen ten opzichte van 2020. Waar het bedrag in het afgelopen jaar op 8,6 miljard dollar lag, was dat in 2020 nog 6,6 miljard dollar.
Daarmee is 2021 echter geen recordjaar, want in 2019 werd er voor 10,9 miljard dollar witgewassen binnen crypto. Hetgeen laat zien dat een toename van de populariteit van de industrie niet per definitie hoeft te betekenen dat criminelen het meer zullen gebruiken.
17 procent van de fondsen die in het afgelopen jaar zijn witgewassen met crypto zijn via DeFi-applicaties omgezet in cash. In 2020 lag dat percentage nog op 2 procent. Hetgeen laat zien dat DeFi hier een populair middel voor is geworden.
Crypto criminaliteit in 2021
Diefstal en oplichting zijn in het afgelopen jaar de meest voorkomende vormen van crypto-criminaliteit geweest. Wallets die geassocieerd zijn met diefstal hebben bijna de helft van hun fondsen naar DeFi-platforms gestuurd. Goed voor meer dan 750 miljoen dollar aan assets.
Dat kan in relatie staan tot het relatief hoge percentage aan crypto die gestolen is uit dergelijke protocollen in het afgelopen jaar. Aan de andere kant sturen oplichters het gros van hun fondsen naar gecentraliseerde exchanges.
De Darknet markt, terrorismefinanciering en ransomware aanvallen zijn verder de meest voorkomende vormen van crypto-criminaliteit in 2021. Net als oplichters, sturen ook deze criminelen het grootste deel van hun buit naar gecentraliseerde beurzen om het te liquideren.