Facebook verkoopt stablecointech aan ‘bitcoinbank’ voor $200 miljoen

De ambitieuze plannen van Facebook om met een eigen cryptocurrency te komen lijken officieel ten einde. In 2019 werd de Diem Association opgericht waarmee Facebook van plan was een futuristisch betaalnetwerk te bouwen, maar met name door druk vanaf de kant van wetgevers en financiële toezichthouders kwam dat nooit van de grond.

Het enorme netwerk van gebruikers van Facebook en de grote kapitaalkracht van het bedrijf werden, niet geheel onverwacht, gezien als een te grote bedreiging voor de monetaire macht van overheden. Vandaag is het nieuws naar buiten gekomen dat Facebook de technologie van de Diem Association voor 200 miljoen dollar van de hand heeft gedaan aan Silvergate Capital.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Libra is het bewijs dat bitcoin de enige kans is

Het interessante aan het project van Facebook, dat begon onder de naam Libra, is dat het de kracht van bitcoin laat zien. Waar een bedrijf als Facebook een juridisch aanspreekpunt is voor overheden, kan een overheid de CEO van bitcoin simpelweg niet opbellen om hem te vertellen dat het netwerk uit de lucht gehaald moet worden.

Bitcoin is decentraal en heeft geen CEO of ander aanspreekpunt. Voor veel mensen is Libra dan ook een goed voorbeeld geweest om te leren over de kracht van decentralisatie en het belang van een netwerk dat door geen enkele macht onderuitgehaald kan worden.

Kort nadat de plannen voor Libra werden ontvouwd kregen ze bij Facebook belletjes vanuit Washington. Officials waarschuwden meteen voor de gevaren van Libra voor de financiële stabiliteit, spraken zich uit over privacy en maakten zich zorgen dat de munt voor witwasserij en terrorisme gebruikt zou worden.

Precies dezelfde argumenten die worden aangehaald als het over bitcoin gaat, maar het verschil is dat bitcoin zich daar niets van aantrekt en Libra inmiddels niet meer bestaat. Het gevolg was dat veel partners het schip voortijdig verlieten en er weinig meer van het project overbleef.

De plannen met de Diem Association technologie

Wat Silvergate Capital precies met de technologie van de Diem Association wil doen is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. In december van het afgelopen jaar werd al wel bekend dat Silvergate Capital in samenwerking met Diem een door de dollar gedekte stablecoin zou uitgeven.

Wat interessant is omdat Silvergate Capital een partij is die veel beurzen voorziet van de benodigde financiële infrastructuur om hun operaties draaiende te houden. Een belangrijke speler in het bitcoin-ecosysteem dus.

De komende maanden moeten uitwijzen wat ze van plan zijn met hun aankoop van 200 miljoen dollar. Aangezien het om een stevig bedrag gaat moet er wel degelijk waarde zitten in de technologie van de Diem Association. Het Diem betaalsysteem kan onder andere gebruikt worden om stablecoins op te laten draaien.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....