Familie van FTX-oprichter verwikkeld in schandaal van $100 miljoen

2142 totale weergaven

Sam Bankman-Fried (SBF), oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, en zijn familie bevinden zich in het middelpunt van een financieel schandaal van $100 miljoen. Volgens recent onthulde e-mails door The Wall Street Journal (WSJ), zou de familie van SBF aanzienlijke bedragen van FTX-klantfondsen hebben omgeleid naar politieke donaties.

FTX was ooit een toonaangevende speler in de cryptomarkt voordat het in 2022 instortte. De val van het bedrijf heeft een reeks onderzoeken en rechtszaken ontketend. Onlangs heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen tegen een bank gelinkt aan FTX, beschuldigend van fraude. Deze zaak benadrukt de noodzaak van meer transparantie en regulering binnen de cryptosector.

Betrokkenheid van de familie

Uit de e-mails blijkt dat Joe Bankman, de vader van SBF, nauw betrokken was bij het adviseren van financiële strategieën voor politieke donaties. De documenten suggereren dat Joe direct betrokken was bij de illegale financieringsoperaties. SBF’s moeder, Barbara Fried, medeoprichter van de super PAC Mind the Gap, zou fondsen hebben gericht op progressieve groepen, terwijl zijn broer, Gabriel Bankman-Fried, donaties zou hebben geleid naar initiatieven voor pandemiepreventie.

David Mason, voormalig voorzitter van de Federal Election Commission, waarschuwde dat Joe Bankman’s betrokkenheid directe juridische aansprakelijkheden kan veroorzaken onder de campagnefinancieringswetten. Hoewel de e-mails sterk bewijs lijken te leveren voor zijn kennis van de illegale donaties, ontkende een woordvoerder van Joe Bankman enige kennis van vermeende overtredingen.

FTX

Naast de onthullingen over de familie Bankman-Fried, werd op 28 mei Ryan Salame, voormalig co-CEO van FTX Digital Markets, veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Salame pleitte schuldig aan samenzwering om een niet-gelicentieerd geldtransactiebedrijf te exploiteren en betrokkenheid bij campagnefinancieringsfraude. Dit markeert een nieuwe episode in het voortdurende FTX-drama, waarbij eerdere executives zoals Caroline Ellison en Nishad Singh al schuldig hebben gepleit en hun straf afwachten.

 

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...