FBI zet ‘cryptokoningin’ achter OneCoin-scam op lijst voortvluchtigen

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft haar pijlen gericht op de medeoprichter van een van de grootste fraudezaken in de cryptowereld. De Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdienst voegt Ruja Ignatova van OneCoin toe aan de lijst van meest gezochte voortvluchtigen.

Scam en oplichting

Ignatova noemde zichtzelf ook wel de ‘cryptoqueen’. Ze zou honderden miljoenen dollars hebben verdiend met de neppe shitcoin. Volgens het Amerikaanse justitie was het een pure ponzi scheme. Of: piramidespel. Uit eerdere bevindingen van de FBI bleek al dat er helemaal geen blockchain aan te pas kwam.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toch stapten ‘investeerders’ massaal in de altcoin. OneCoin werd na zijn oprichting in 2014 in korte tijd zeer populair. De Bulgaarse Ignatova was in 2016 nog vol trots aanwezig op een evenement in Wembley Stadium. Naar schatting hebben investeerders bijna 4 miljard euro in OneCoin gestoken (en verloren).

Drie jaar geleden werden al enkele mannen gearresteerd voor betrokkenheid bij de zaak. In Singapore werd de oprichter aangeklaagd.

Sinds 2017 is Ignatova niet meer in het openbaar gezien, zo meldt de NOS. De Amerikaanse politiedienst looft een beloning van maximaal $100.000 uit voor de gouden tip.

De Bulgaarse heeft een twijfelachtige eer te pakken: in de 72 jaar dat de FBI de lijst bijhoudt, stonden er slechts elf vrouwen op. Ook de internationale politieorganisatie Interpol vaardigde een opsporingsbericht uit.

Broer Konstantin Ignatov, tevens mede-eigenaar van OneCoin, werd in 2019 al gearresteerd. Hij bekende schuldig te zijn aan bankfraude en witwassen.

Nepcrypto

Voor de duidelijkheid: OneCoin heeft niets te maken met bitcoin. Maar net als ook PlusToken-scam had OneCoin wel een flinke impact op de cryptomarkt en haar imago.

De waarde van de token kwam overigens niet tot stand op een beurs, maar die bepaalde OneCoin zelf. De prijs steeg van 0,50 euro naar 29.50 euro op januari 2019.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
onecoinoplichtingscam