FBI waarschuwt voor malafide apps die je bitcoin willen stelen

De FBI waarschuwt voor het downloaden van bitcoin apps. Het gaat om criminelen die slachtoffers in de val willen lokken met investeringsdiensten. De FBI zegt dat er al ruim $42 miljoen is buitgemaakt bij 244 slachtoffers in alleen de VS.

Het spreekt voor zich, maar het kan geen kwaad om het nog eens te herhalen: niemand geeft jou zomaar gratis geld. De FBI geeft aan dat cybercriminelen contant opnemen met investeerders. Vervolgens wordt het slachtoffer gevraagd om bepaalde apps te downloaden. Een van de genoemde namen is Yibit en Supay. Deze diensten doen zich voor als grote cryptobeurzen of bedrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eenmaal overtuigd is het vrij simpel: er wordt gevraagd of je even wat geld wil storten.

Doe goed onderzoek voordat je een app downloadt. Zeker als het gaat om investeren in bitcoin moet je goed opletten waar je dat doet.

Andere manieren om geld te stelen

De FBI waarschuwde eerder al voor de opkomst van oplichters op LinkedIn. LinkedIn is een populair platform voor mensen om te netwerken. Dat heeft positieve kanten, maar het kent ook gevaren. FBI-agent Sean Ragan geeft in gesprek met CNBC aan dat deze categorie van oplichters met de dag groeit.

Ragan: "Het aantal frauduleuze activiteiten is aanzienlijk. Er zijn veel potentiële slachtoffers, en er zijn al veel slachtoffers."

De oplichters zoeken via LinkedIn contact en beginnen je te bespelen. Ragan: "Ze doen hun huiswerk." De boefjes komen uiteindelijk met een leuk aanbod of mooie investeringskans. Volgens CNBC wordt er met name met neppe profielen gewerkt. Er wordt een account aangemaakt en men doet zich voor als een werknemer van een bekend bedrijf, bijvoorbeeld. Het zijn klassieke oplichtingspraktijken die overal te zien zijn, zeker ook in de wereld van cryptocurrency's.

De FBI houdt alle sociale netwerken in de gaten. Volgens Ragan zien ze een duidelijke toename in fraudezaken. De Federal Trade Commission gaf eerder aan dat er vanaf januari 2021 tot aan maart 2022 voor meer dan $575 miljoen aan fraudezaken is. Dit is dan de specifieke categorie van 'investeringsfraude'.

LinkedIn is een interessante plek voor oplichters omdat het een relatief veilige omgeving lijkt. Het is een zakelijk platform en daardoor dus uitermate geschikt voor online scams.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFBImisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...