FBI richt divisie op voor cryptovaluta

1066 totale weergaven

De FBI, de federale Amerikaanse politiedienst, lanceert een nieuw team om crimineel gebruik van cryptovaluta te onderzoeken.

Cryptoteam voor FBI

Het Federal Bureau of Investigation heeft een National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET) in het leven geroepen. Dat maakt plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco bekend. Zij zullen in kaart gaan brengen welke soorten misdaden met crypto meer aandacht nodig hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het FBI wil meer casussen gaan onderzoeken en vervolgen. Volgens een persbericht zal het team worden geleid door Eun Young Choi.

Monaco maakt het nieuws bekend tijdens een keynote-toespraak op de Cyber ​​Security Conference in München. Ze zullen zelf blockchainanalyse gaan doen. Ook willen ze cryptovaluta in beslag kunnen nemen.

“Ik denk dat we daarmee duidelijk laten merken dat cryptovaluta niet als een veilige haven moeten worden beschouwd.”

Focus op industrie en software

Het team zal gaan focussen op cryptobeurzen, mixers, tumblers en dat andere soorten infrastructuur die mensen gebruiken om privacy op de blockchain terug te pakken. Alles staat in het teken om het “crimineel misbruik van cryptocurrency’s te vermoeilijken”.

“De NCET zal het huidige werk van de Criminal Division versterken om ondersteuning en training te bieden aan wetshandhavers op federaal, staat en lokaal niveau. Zo willen we de capaciteit opbouwen om agressief onderzoek te kunnen doen om ernstige misdaden met cryptocurrency’s te vervolgen.”

Ook ransomware staat hoog op de agenda bij de crypto-unit. Het verdienmodel van gijzelsoftware door middel van cryptovaluta moet worden doorbroken, zo stelt Monaco. Sinds vorig jaar (en specifiek sinds de aanval op de Colonial Pipeline) krijgt de aanpak van ransomware in de Amerikaanse politiek veel aandacht.

Het ministerie van Justitie lanceerde eind vorig jaar ook al een eigen ‘cryptoteam’, met name bedoeld op witwassen en cybercriminaliteit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!