Fed verhoogt rentetarieven met 0,75%, grootste stijging sinds 1994

De Amerikaanse centrale bank maakt bekend dat het de rentetarieven met 0,75% gaat verhogen. Vandaag en gisteren kwam het Federal Open Market Committee (FOMC) weer bij elkaar om te praten over het monetair beleid in de Verenigde Staten.

Rentetarieven

Het zat er al even aan te komen dat de Federal Reserve deze stap wilde ondernemen. Begin dit jaar sprak het de wens uit om de hoge inflatie te beteugelen. Een van de tools die ze daarvoor inzetten is het verhogen van de rente.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De verhoging van 75 basispunten die de Fed vandaag aankondigt, is de grootste stijging sinds 1994. Daarmee staan de rentetarieven nu op 1,50-1,75 procent

Vandaag vond de FOMC-meeting plaats, een bijeenkomst waarin bankiers praten over (de toekomst van) het monetair beleid. In maart was dit ook het geval en destijds was de stijging van 0,25% de eerste verhoging sinds 2018.

De Fed sprak de verwachting uit om de rates tegen het eind van het jaar op 3,4% te hebben staan. Ook benadrukten ze nogmaals dat ze de balans willen afbouwen met $47,5 miljard per maand.

Geld lenen kost (weer) geld

Lange tijd was geld goedkoop: tijdens de coronacrisis werd er met alle lust goedkoop geld uitgeleend door centrale banken in de hele wereld. Men vond dit genoodzaakt om de economie te redden.

Als gevolg van deze enorme hoeveelheden 'nieuw' geld, steeg de inflatie in de Verenigde Staten en ook Europa tot boven de 8%. Om deze geldontwaarding de kop in te drukken, worden rentetarieven nu weer opgeschroefd.

Het heeft direct gevolg op de financiële markten. Doorgaans worden risicovolle activa als eerste verkocht als spaargeld meer waard wordt (en lenen duurder wordt gemaakt). Vanaf het moment dat de Fed de nieuwe rates bekend maakte, daalde bitcoin tot $20.300 - waarna de koers ook weer opveerde.

Deze ontwikkelingen zijn dus zeker relevant voor bitcoin. De uitgifte van nieuw geld is bij bitcoin niet afhankelijk van rentetarieven van een centrale bank. Het monetair beleid van bitcoin staat in steen gebeiteld: maximaal 21 miljoen coins met een vast uitgifteschema. Rentarieven zijn daarbij meer overgelaten aan de vrije markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!