Fed-voorzitter maakt zich zorgen over regionale Amerikaanse bankensector

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell zegt dat zijn centrale bank een aantal regionale banken met een zware blootstelling aan commercieel vastgoed in de gaten houdt. Tijdens zijn optreden bij een ECB Forum voor centrale banken benoemde Powell de zorgelijke situatie rondom commercieel vastgoed in de Verenigde Staten en in hoeverre dit een serieuze bedreiging vormt voor de reeds getroffen bankenindustrie.

Powell zegt dat de Federal Reserve de situatie op de voet volgt en dat er een verrassende hoeveelheid blootstelling gevonden is bij enkele regionale banken van de Verenigde Staten.

Moeten we ons zorgen maken?

Het is goed om te weten dat de Federal Reserve op de hoogte is van deze potentiële zwakte binnen het Amerikaanse bankensysteem, maar dat bleek in maart 2023 ook niet voldoende om het omvallen van enkele banken te voorkomen. We kunnen immers niet met droge ogen stellen dat de problemen die zich destijds voordeden bij de banken een grote verrassing waren, zeker niet als je de banken regelmatig controleert.

Die problemen kwamen namelijk voort uit de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, waardoor de obligatieportfolio's die de banken de afgelopen jaren aankochten flink in het rood terechtkwamen.

In theorie kan zich een vergelijkbaar scenario ontvouwen met commercieel vastgoed. Volgens de meest recente data van de Federal Reserve staan er voor 2,9 biljoen dollar aan leningen uit in deze sector in de Verenigde Staten, waarvan 67,2 procent is ondergebracht bij kleine en middelgrote banken.

Commercieel vastgoed staat niet alleen onder druk vanwege de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar ook vanwege de algemene tendens van bedrijven om mensen steeds meer vanuit huis te laten werken. Wat dat betreft drukt ook de COVID-19 pandemie nog altijd zwaar op deze sector.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In maart 2023 zagen we dat de voorzichtige bankencrisis een positief effect op de bitcoin koers had. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre het positief is voor bitcoin (in ieder geval op de korte termijn) als commercieel vastgoed in de Verenigde Staten zou opblazen en een nog groter deel van de bankensector in de problemen zou geraken.

Meestal is een recessie of een bankencrisis namelijk helemaal geen goede ontwikkeling voor risico-assets en bitcoin valt voor de meeste investeerders nog steeds onder die noemer.

Op de korte termijn zie je dat mensen in dat soort situaties hun risico-assets te verkopen om dollars bij elkaar te schrapen, waar ze vervolgens de rekeningen mee kunnen betalen.

Op de lange termijn kan het dan wel weer een positief effect op bitcoin hebben, omdat dit wederom een deuk in het vertrouwen in de traditionele financiële sector zou opleveren. Voor de mensheid zou het echter mooier zijn als bitcoin op een meer 'vreedzame' manier richting de financiële wereldtop beweegt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....