‘Fiatgeld heeft strijd van bitcoin en altcoins gewonnen’, aldus BIS-directeur

De baas van de bank der banken blijft sceptisch over bitcoin en andere cryptocurrency's. Hij vindt zelfs dat fiatgeld de battle heeft gewonnen.

BIS-directeur

We hebben over Agustín Carstens, het hoofd van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Hij uit zijn twijfels of cryptovaluta ooit fiatvaluta gaan vervangen. Bij Bloomberg vertelt hij dat zijn visie door de bearmarkt van vorig jaar is bevestigd.

Volgens de bankier is het geen vertrouwd geld. Opmerkelijk genoeg: bitcoin is geld waarbij je geen vertrouwen nodig hebt, maar het is geld dat je kunt verifiëren. Daarmee heeft Carstens het aan het juiste eind: don't trust, verify. Maar dat is ongetwijfeld niet wat hij ermee bedoelt.

Carstens erkent dat de groei van cryptocurrency's ervoor zorgt dat ze meer en meer worden beschouwd als een vervanging voor fiatvaluta. Maar volgens hem maakt de technologie achter deze digitale valuta's ze niet tot een betrouwbare vorm van valuta.

“Een paar jaar geleden waren crypto-activa en cryptocurrency's in zekere zin een alternatief voor fiatgeld. Ik denk dat die strijd is gewonnen; de technologie levert geen vertrouwd geld op. Het belangrijkste aspect is dat deze activiteiten geen systemische impact hebben."

Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in de cryptosector stelt hij dat er meer behoefte is aan snellere regelgeving in de industrie. Het meest cruciale aspect van het reguleren van cryptovaluta is volgens hem dat het de invloed op het financiële systeem beperkt.

FTX als voorbeeld voor betoog

Carstens merkt op dat als gebeurtenissen zoals het instorten van FTX opnieuw plaatsvinden, dit zich zou kunnen vertalen in een systemische ineenstorting.

Wat overigens mooi is: bij het FTX-fiasco is er geen enkele extra bitcoin geprint om het falen van centrale partijen te verdoezelen. Bail-outs van dergelijk grote partijen is niet aan de orde. Iets dat in het fiatsysteem met een druk op de knop kan worden verwezenlijkt - zoals 2008 ons heeft laten zien.

Carstens verwacht een 'krachtige verklaring van de G20-landen', wat de aanzet zal zijn voor betere regulering van de cryptosector.

In zijn verhaal bij Bloomberg praat Carstens overigens de doelen uit voor het financiële systeem: meer inclusie, lagere compliance-kosten en meer efficiëntie. Laat bitcoin dit nu allemaal verwezenlijken door tussenpersonen uit het proces te snijden. Maar dit is klaarblijkelijk niet de oplossing voor het BIS-hoofd.

Het blijft dus vooral hangen bij een 'wij van WC-eend'-verhaal. De BIS is intussen bezig om limieten in te bouwen voor de blootstelling die banken mogen hebben aan bitcoin. Momenteel gaat het in hun advies om maximaal 1% van het kernkapitaal, maar in de toekomst gaat dit mogelijk naar 2%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BISBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...