Fidelity-directeur Jurrien Timmer vergelijkt bitcoin met Apple

Jurrien Timmer, de directeur van de macro-afdeling bij Fidelity, ziet gelijkenissen tussen de groei van Bitcoin en die van tech-gigant Apple. Timmer constateert dat het aantal actieve bitcoin adressen ondanks de prijsdalingen blijft toenemen.

Timmer noemt de extreme groei van Apple in de afgelopen 30 jaar een voorbeeld van de S-curve die ook Bitcoin doormaakt. De S-curve is een groeipatroon waarmee de adoptie van technologieën als het internet en mobiele telefoons mee geïllustreerd kan worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De explosieve groei van Apple en Bitcoin

Timmer begint zijn analyse met Apple, waarvan hij schat dat het netwerk sinds 1996 53x groter is geworden, terwijl de marktwaarde van het bedrijf 1699 over de kop is gegaan. "Als de marktwaarde van Apple grofweg het kwadraat van de toename in de sales is (53^2), dan krijgen we een verwachte groei van 2855x voor de marktwaarde van Apple. 1699x zit in de marge", aldus Timmer.

De waarde van het Bitcoin netwerk is volgens Timmer met een factor 867 toegenomen sinds 2011, terwijl de prijs 640.633x over de kop is gegaan. "Als we Metcalfe's Law toepassen en het kwadraat van 867 nemen, dan komen we op 751.111x en dat is grofweg in lijn met de 640.633x prijstoename die we nu zien.

Timmer concludeert dat Bitcoin en Apple een vergelijkbaar groeipad volgen, ondanks dat het compleet andere technologieën zijn. Waarbij je ook nog moet bedenken dat de adoptie van een paar rijke individuen of zelfs landen alle berekeningen van Timmer nog op de kop kunnen gooien. Maar het is een interessante manier om de groei van bitcoin te kwantificeren.

De verwachtingen van Timmer

Wat kunnen we op basis van de analyse van Timmer verwachten voor de toekomst? In zijn laatste tweet van het draadje deelt de analist van Fidelity een grafiek waarin twee mogelijke scenario's voor de adoptie van bitcoin opgenomen zijn. De eerste is het groeipad van mobiele telefoons en de tweede het groeipad voor de adoptie van internet.

Als bitcoin het groeipad van de mobiele telefoon volgt, dan kan dat volgens de berekeningen van Timmer in 2035 een koers van 5.000.000 dollar opleveren. Daarvoor hebben we echter nog een lange weg te gaan, met een hoop onzekerheden die roet in het eten kunnen gooien.

De manier waarop Timmer naar bitcoin kijkt is echter wel interessant. De waarde van bitcoin bepalen aan de hand van de waarde van het netwerk lijkt de meest fundamentele manier om bitcoin te beoordelen. Wij hopen natuurlijk dat Timmer gelijk krijgt met zijn analyse.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....