Fiji kiest met Sitiveni Rabuka voor bitcoiner als premier

De nieuwe premier van Fiji is een bitcoiner. Het gaat om Sitiveni Rabuka, die vanaf 24 december de belangrijkste positie van het land bekleedt. Vanuit het buurland Tonga wordt er in ieder geval positief op gereageerd door Lord Fusitu'a, die net als zijn collega uit Fiji een groot voorstander van bitcoin is. Overigens is Lord Fusitu'a een voormalig lid van het Tongolese parlement.

Zeker weten pro-bitcoin

Lord Fusitu'a, die bitcoin graag zou invoeren als wettig betaalmiddel in Tonga, laat tegenover Cointelegraph weten dat de kersverse premier van Fiji zeker weten pro-bitcoin is. "Hij vroeg me vorig jaar om hem te ontmoeten via Zoom. Tijdens die ontmoetingen heb ik hem stap voor stap uitgelegd hoe hij bitcoin kan adopteren als wettig betaalmiddel", aldus Lord Fusitu'a.

De tijdlijn voor de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel door Tonga is publiek. In principe kan het al in februari 2023 gebeuren. Vanwege zijn geografische ligging en geschiedenis staat Fiji er economisch ongeveer hetzelfde voor als Tonga. Het enige verschil is dat Fiji 900.000 inwoners kent en Tonga daar slechts 100.000 tegenoverzet.

Fiji kiest met Sitiveni Rabuka voor bitcoiner als premier

De geografische ligging van de landen maakt het lastig voor ze om voet aan de grond te krijgen op het financiële wereldtoneel. Bitcoin zou daar in theorie verandering in kunnen brengen als zij de digitale munt vroeg adopteren en het een wereldwijd succes wordt.

Internationale overboekingen

Een significant deel van het bruto binnenlands product van Fiji bestaat uit internationale overboekingen. 11 procent van het totale inkomen van het land bestaat uit overboekingen vanuit het buitenland. Ook kan het land nog stappen zetten als het gaat over de inclusiviteit van het financiële systeem.

Slechts de helft van de vrouwelijke bevolking van het land heeft toegang tot een bankrekening. Bitcoin kan in die zin (een deel van een) uitkomst bieden. Via bitcoin zou het deel van de bevolking zonder bankrekening in ieder geval geld vanuit het buitenland kunnen ontvangen.

Verder is bitcoin voor de lokale bevolking een eenvoudige manier om wat van hun vermogen in absolute schaarste te bewaren. Het kopen van aandelen is zonder bankrekening onmogelijk, maar het aanmaken van een bitcoin wallet is zo gepiept.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.