Floyd Mayweather Jr. en DJ Khaled beboet voor verzwijgen ICO-inkomsten

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft bokser Floyd Mayweather Jr. en DJ Khaled boetes opgelegd wegens het verzwijgen van inkomsten met het promoten van Initial Coin Offerings (ICO’s).

ICO-‘shills’

Beide beroemdheden zijn niet transparant geweest welke vergoedingen ze voor ICO- ‘shills’ hebben gekregen. Mayweather heeft in totaal drie ICO’s gepromoot. Hij kreeg volgens de Amerikaanse toezichthouder SEC 100.000 dollar voor de ‘shill’ voor Centra Tech. Ook de populaire DJ Khaled ontving 50.000 dollar voor het ‘shillen’ van ditzelfde project.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mayweather kreeg op zijn beurt nog eens 200.000 dollar voor het marketen van twee andere ICO’s, waaronder Stox.com.

Betalingsregeling

Beiden zijn met de SEC een betalingsregeling overeengekomen. Mayweather moet een bedrag van 614 duizend dollar ophoesten en Khaled een bedrag van 152 duizend dollar. Mayweather en Khaled mogen respectievelijk drie en twee jaar geen enkele financieel instrument promoten, binnen of buiten de crypto-industrie.

In 2017 heeft de SEC al gewaarschuwd dat ICO’s als ‘securities’ worden gezien voor de wet. In april 2018 is er een civiele rechtszaak aangespannen tegen de oprichters van Centra Tech, omdat hun ICO frauduleus was. Sohrab Sharma en Robert Farkas wisten destijds 32 miljoen dollar op te halen met hun ICO, die het nieuws haalden met een ‘nep’-partnerships met VISA en Mastercard.

ICO, een security of niet?

De SEC heeft zich vastgebeten op het ICO-dossier. De vraag is actueel of een ICO kan worden aangemerkt als ‘security’ (effect of financieel instrument) of niet. De SEC vindt van wel, maar werd deze week teruggefloten door een rechtbank in Californie. De rechter oordeelde dat in dit geval – de ICO Blockvest – niet kan worden bewezen dat het een ‘security’ is. Volgens de advocaat Mike Dicke, eerder werkzaam voor de SEC in Californië, hangt veel af ‘hoe een ICO is gepromoot en hoe de tokens zijn verkocht’.

Bron: SEC / Law.com

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
ICOSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...