Rente stijgt in Amerika opnieuw met 75 basispunten

Een groepje bankiers in de Verenigde Staten heeft zich weer beraamd over het monetair beleid voor de komende maanden. Vandaag was er weer een FOMC-meeting.

Rentes

Dit is een bijeenkomst van het Federal Open Market Committee. De groep met centraal bankiers van de Amerikaanse Federal Reserve bepaalt dan de nieuwe rentetarieven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er gebeurde wat werd voorspeld: de rentes zijn verder opgeschroefd met 75 basispunten. Daardoor komt de federal funds rate nu uit op 3.25%.

Zo komen de rentetarieven weer boven de 'piek' van vlak voor de COVID- en repo-crisis uit. De laatste keer dat de Fed Funds Target op dit niveau stond was in 2008, tijdens de bankencrisis waarin bitcoin ontstond.

Twee maanden geleden verhoogde de Fed de rente ook al met 0,75%. Het was destijds de grootste back-to-back rentestijging sinds 1984.

Nu is het alweer de vijfde stijging op rij. Waarom? De inflatie schoot de pan uit. In de Verenigde Staten nemen de prijzen al maanden toe.

Het Amerikaanse arbeidsmarktbureau publiceert elke maand de zogenaamde consumentenprijsindex (CPI), waaruit is op te maken of een mandje van producten en diensten in prijs is gestegen.

Ten opzichte van 2021 is er - nog steeds - sprake van stijgende prijzen. In Nederland was het augustuscijfer een +12%, in Amerika nu dus +8,3%. Met name energie en voedsel is veel duurder geworden.

Door de rente te verhogen, wil men het geld 'duurder' maken. Zo wordt sparen aangemoedigd en consumptie op een manipulatieve manier geremd. Door de vraag te doen laten afnemen, hopen centrale bankiers de inflatie terug omlaag te brengen.

Bitcoin

Het zorgt er indirect ook voor dat risicovolle activa (zoals bitcoin) minder aantrekkelijk zijn. Tegelijk wordt geld artificieel schaarser gemaakt.

Bitcoin daalde als reactie op het FOMC-nieuws van $20.000 naar $18.700.

Rente stijgt in Amerika opnieuw met 75 basispunten

Deze ontwikkelingen zijn dus zeker relevant voor bitcoin. De uitgifte van nieuw geld is bij bitcoin niet afhankelijk van een centrale bank.

Het monetair beleid van bitcoin staat in steen gebeiteld: maximaal 21 miljoen coins met een vast uitgifteschema. Dit is transparant, voorspelbaar, onveranderbaar en door iedereen te verifiëren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!