Fondsmanager VanEck wil nieuw ‘Bitcoin Strategy Fund’ op de markt brengen

Fondsmanager VanEck wil op een nieuwe manier de cryptomarkt betreden. Ze hebben namelijk een aanvraag ingediend voor het zogenoemde ‘Bitcoin Strategy Fund’.

Dit fonds zal beleggen in bitcoin futures, pooled investment vehicles en exchange-traded producten (ETP’s) die blootstelling hebben aan bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nieuw Bitcoin fonds

Maar voordat het zover is moet de Amerikaanse investeringsmaatschappij VanEck eerst goedkeuring krijgen van de beurswaakhond. Ze hebben voor dit fonds een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Gisteren (maandag, red.) diende het bedrijf de prospectus voor het ‘Bitcoin Strategy Fund’ in. Het fonds investeert niet direct in bitcoin of andere cryptovaluta, maar het gaat op zoek naar beleggingsproducten die wel met bitcoin te maken hebben.

Zo zal het fonds blootstelling zoeken in future-contracten. Ze willen dit gaan doen via een dochteronderneming die is geregistreerd op de Kaaimaneilanden. Het ingediende document omschrijft dit als volgt:

“De dochteronderneming heeft dezelfde beleggingsdoelstelling als het fonds en zal hetzelfde beleid qua beleggingen volgen (inclusief bijbehorende restricties), behalve dat het, in tegenstelling tot het fonds, onbeperkt mag beleggen in futures.”

Beheerd portfolio

Het fonds zal worden beheerd door Gregory Krenzer. Hij is de portfoliomanager van VanEck Commodity Index Strategy. Hij heeft veel ervaring in de wereld van grondstoffen, aandelen van investeringen in opkomende markten. Krenzer werkt sinds 1994 bij de Van Eck Associates Corporation en heeft meer dan 25 jaar ervaring op de internationale financiële markten.

Met dit nieuwe fonds blijft VanEck de SEC bestoken met financiële producten rondom Bitcoin. Deze aanvraag komt namelijk slechts een paar dagen nadat de toezichthouder van de effectenmarkt een Bitcoin ETF van het bedrijf uitstelde.

De SEC is op zoek naar extra opmerkingen, waardoor de periode voor de beoordeling van de ETF is verlengd met 45 dagen. Daardoor zal het definitieve besluit over de ETF in augustus vallen.

Er lopen momenteel nog zo’n tiental aan aanvragen bij de SEC van allerlei bedrijven die allemaal de eerste Amerikaanse Bitcoin ETF willen aanbieden. Van WisdomTree tot Grayscale, en van Kription en Skybrigde en Fidelity: allemaal zijn ze nog in de race.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
fondsVanEck