Bitcoin ETF in Amerika opnieuw uitgesteld: beslissing valt in augustus

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de beslissing voor een van het Bitcoin exchange-traded fund (ETF) opnieuw uitgesteld. VanEck moet wachten tot minstens augustus voor een beslissing.

Een ETF wordt ook wel een indextracker genoemd. Het is een bekend financieel product dat op talloze markten wordt gebruikt. Toezichthouders houden voorlopig echter de boot af voor een specifieke bitcoin ETF in de Verenigde Staten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETF

Dit is al de tweede keer deze week dat de SEC een grote beslissing voor zich uitschuift. Op 15 juni stelde werd de ETF-aanvraag van Kryptoin uit.

Een bitcoin ETF in Amerika begint steeds meer op een mythe te lijken, al sinds 2013 toen de Winklevoss-tweeling de eerst ETF aanvraag deed worden ze constant afgewezen of uitgesteld.

Op dit moment staan er meer dan 10 aanvragen open, waaronder die van NYDIG en VanEck. Een bitcoin

ETF maakt het makkelijker voor bedrijven en institutionele beleggers om een bitcoin positie in te nemen doordat ze niet zelf de coins hoeven te kopen en in bewaring te nemen. Een ETF, ofwel een indexfonds weerspiegeld de prijs van de onderliggende asset zo precies mogelijk. Zo zijn er al jaren goud en zilver ETF waar veel gebruik van wordt gemaakt.

In buurland Canada geven ze het goede voorbeeld. Fondsen in het land slaan massaal bitcoin in en zien een toestroom van klanten.

In de VS zijn ze conservatiever op het gebied van BTC en dit soort producten. Een partij als de SEC kan ook wijzen naar problemen bij een Canadese ETF na een grote daling van de bitcoin koers. Het fonds van Horizon viel bijna om en kon sommige orders van investeerders niet meer verwerken.

SEC stelt vragen aan het publiek

De SEC heeft het publiek gevraagd om op verschillende vragen te beantwoorden rondom de ETF aanvraag van VanEck. Zo stelt de SEC de vraag of de aanvraag kwetsbaar is voor manipulatie, of het publiek denkt dat de crypto markt is veranderd ten opzichte van 2016 en of VanEcks aanvraag juist de mogelijkheid van manipulatie in de bitcoin markt tegenhoudt.

Dit is voor het eerst dat de SEC publiekelijk zulke vragen over een bitcoin ETF stelt. In de komende 20 dagen kan iedereen op deze vragen antwoord geven via een online portaal.

VanEck wacht al geruime tijd op goedkeuring, de eerste ETF aanvraag deden ze al in Juni 2018 met het VanEck SolidX Bitcoin trust. Deze aanvraag werd uiteindelijk teruggetrokken in September van 2019. Het in New-York gevestigde investeringsmanagementbedrijf probeerde het in december van afgelopen jaar opnieuw. Afgelopen maart koos VanEck ervoor om aan deze aanvraag een aantal details te veranderen om de goedkeuring werkelijkheid te maken, we zullen hiervan het succes dus pas in augustus dit jaar gaan zien.

Bitcoin groeit door, ook zonder goedkeuring voor dit soort fondsen uit Amerika, maar er lijkt een hoop interesse te zijn in dit soort producten. Wanneer je geen echte BTC wil kopen en toch blootstelling zoekt als relatief grote partij, dan zijn ETF’s een ‘veilige’ optie.

Lees meer over:
AmerikaETFSECVanEck