
Een sterk opkomend Layer-2-protocol heeft een hele grote stap gezet voor wat betreft de computerkracht voor het minen. Hiermee komt het erg dicht in de buurt van de sterke hashrate van de oudste cryptomunt, Bitcoin (BTC). Hoewel de stap zeer goed nieuws is voor het project, kan het ook een keerzijde hebben voor de miningwereld en andere miningbedrijven. Daarnaast kan de centralisatie wellicht ook problemen opleveren op de lange termijn.
Uniek beloningssysteem trekt veel miners aan
Het Layer-2-protocol Fractal Bitcoin (FB), dat draait op het Bitcoin-netwerk, heeft laten weten dat het inmiddels 93% van de totale hashrate van Bitcoin heeft bereikt. Deze computerkracht, waarmee cryptomunten kunnen worden gemined, is van groot belang voor dit soort projecten aangezien het stabiliteit en veiligheid creëert.
FB heeft deze hoge waarde weten te bereiken door een grote miningpool binnen te halen, genaamd Foundry. De miners in deze pool zullen FB gaan minen, waardoor de totale hashrate wel erg dichtbij die van Bitcoin zelf komt. De hoge waarde laat zien dat dit project wellicht wel de best beveiligde is op het Bitcoin-netwerk. Dit gegeven is een belangrijke basis voor de decentralized finance (DeFi) apps die op deze laag kunnen worden gebouwd.
Een belangrijk voordeel van het project is dat Bitcoin-miners tegelijkertijd ook FB kunnen minen. Dit komt omdat hetzelfde hashingalgoritme wordt gebruikt, namelijk SHA-256. Dit fenomeen is niet onbekend, aangezien miners wel vaker hun computerkracht verdelen over miningprocessen op verschillende netwerken. Dit is vaak wanneer het rendabeler is bij een ander netwerk. FB heeft daarnaast een ander beloningssysteem. Waar normaliter de winnende miner de volledige beloning ontvangt, verdeelt FB dit. Een derde deel gaat naar de winnaar, terwijl twee derde deel gaat naar de andere miners die beschikken over de juiste apparatuur. Op deze manier kunnen miners die minder goede hardware tot hun beschikking hebben toch ook geld verdienen.
Centralisatie kan problemen in toekomst geven
Nu de hashrate zo groot zal zijn, treedt er een grote vorm van centralisatie op. Iets wat vaak met risico’s gepaard gaat in een decentrale wereld als cryptocurrencies. Het idee achter crypto is altijd geweest dat er geen centrale entiteit is. Dus ook geen grote partijen die heel veel computerkracht bezitten of heel veel tokens bezitten.
De centralisatie kan er namelijk, net als in de traditionele financiële wereld, voor zorgen dat een centrale partij het meer voor het zeggen krijgt. Zij kunnen zelf invloed uitoefenen op de koers, maar in dit geval ook op de hashrate. Wanneer zij bijvoorbeeld zouden besluiten hun computerkracht niet meer in te zetten voor FB, dan zal dit hele grote gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van dit project.
Gevolgen voor miningbedrijven en balanceren op een dunne lijn
Andere miningbedrijven zien FB mogelijk als grote opkomende concurrent. Daarnaast is het principe van het beloningssysteem ook interessant voor de kleinere miners. Grote miningbedrijven zullen hier nu wellicht nog niet van wakker liggen. Echter is het wel goed mogelijk dat dit soort initiatieven uiteindelijk meer invloed zullen gaan uitoefenen op de hashrate van het minen. Stel je namelijk voor dat de miningpool van FB zo groot wordt, dat de rekenkracht die van het Bitcoin-netwerk overtreft. Dan zullen zij meer invloed kunnen uitoefenen, dan dat de grote miningbedrijven op dat moment zouden kunnen.
Op dit moment zorgt de verhoogde computerkracht alleen maar voor een versterkt netwerk. Voor Bitcoin zal dit de veiligheid alleen maar ten goede komen. De zorgen kunnen mogelijk dus wel op het vlak van decentralisatie zitten. Te veel invloed op één plek kan de stabiliteit van het netwerk op een dunne lijn brengen. Dit kan heel lang goed gaan, maar ook plotseling misgaan. De komende maanden zullen uitwijzen wat de daadwerkelijke gevolgen zullen zijn.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar https://dutchblockchainweek.com/dbw-awards/, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.