FTX-faillissementsaanvragen benadrukken ‘volledig falen van bedrijfscontroles’

De faillissementsaanvraag van FTX doet opnieuw de wenkbrauwen fronsen. Het crypto-imperium achter een van de grootste cryptobeurzen kreeg vorige week in rap tempo gestalte. Het handelsplatform en aanverwante bedrijven komen miljarden dollars tekort.

Het is zelfs zo erg dat voormalig CEO en mede-oprichter Sam Bankman-Fried met wat omwegen zichzelf miljarden kon geven

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er is een nieuwe CEO. John Ray moet redden wat er te rellen valt in zijn rol als Chief Restructuring Officer en hoofd van de organisatie. Vanuit het kamp van het 'nieuwe' FTX is het geluid helder: 'Er is compleet gefaald op het gebied van bedrijfscontrole.' Ray was onder andere betrokken bij het proces rondom Enron. Enron was in de jaren tachtig een Amerikaans energiebedrijf. Ook zij gingen op wonderbaarlijke wijze ten onder.

De advocaten van FTX stellen dat Bankman-Fried er alles aan doet om het proces rondom het faillissement te bemoeilijken. Alameda Research en FTX hebben een Chapter 11-faillisement aangevraagd. In de faillissementsaanvraag van Alameda Research staat onder meer dat het bedrijf dat meer dan 100.000 schuldeisers heeft.

Cryptobeurs FTX heeft de stap gezet om een ​​faillissement in te dienen, samen met meer dan 100 bedrijfsentiteiten die zijn aangesloten bij FTX. Hieronder vallen ook Alameda Research en FTX US.

Eerder noemde Bankman-Fried dit 'de grootste fout van zijn leven'. Niet de gevlogen miljarden of rare bedrijfsconstructies, maar het feit dat hij deze procedure is gestart zou hij zien als grote fout. Hij kan nu namelijk 'niet meer bij zijn geld'.

Voorbeeld van fraude

Een goed voorbeeld van de schaal van de oplichting vinden we bij de relatie tussen Alameda en FTX. Alameda is het handelsbedrijf, ook opgericht door Bankman-Fried. Zij kregen privileges op FTX. Zo konden zij naar verluidt niet worden geliquideerd in bepaalde posities.

Handelen tegen klanten, op een beurs die je (in)direct zelf beheert, met geld dat je ook zelf hebt geprint in de vorm van een token. Het laat de rotte bedrijfsstructuur van FTX zien. En dit is slechts een van de vele misstanden.

Lees meer over:
AmerikaFTX

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...