Binance CEO over relatie met Sam Bankman-Fried: ‘We zijn nooit sparring partners geweest’

'Ik wist dat hij wanhopig was'. Hiermee refereert Changpeng 'CZ' Zhao aan Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO van het gevallen FTX-imperium. In een interview met het Milken Institute reflecteert 'CZ' op zijn relatie met SBF na een tumultueuze week.

CZ doet boekje open over SBF

CZ ging onder meer in op het telefoontje dat hij vorige week voerde met SBF, waarin deze vroeg zijn cryptobedrijf te redden. 'Toen hij bij me kwam, wist ik dat hij wanhopig was. Als wij hem niet konden helpen, bleef er niemand anders meer over. Want waarschijnlijk heeft ie voor ons andere mensen benaderd'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De uitkomst is bekend: Binance trekt de stekker uit het noodplan na een uitgebreide blik in de boeken van FTX. De realiteit blijkt schokkend: het bedrijf heeft slechts 900 miljoen dollar aan liquide assets, terwijl er een gapend financieel gat ligt van minstens 10 miljard dollar.

Nu Binance ook geen uitkomst kon bieden, heeft SBF besloten een Chapter 11 faillissementsprocedure te starten, een besluit waar hij nu veel spijt van heeft, zo zegt hij in een interview met Vox.com.

Er is veel gezegd en geschreven over de relatie tussen Zhao en Bankman-Fried. Laatstgenoemde zou de relatie op spanning hebben gezet door te gaan lobbyen in Washington DC en daar 'kwaad te spreken' over Binance.

CZ omschrijft SBF als een 'jong, technisch zeer vaardig persoon' met een 'goed team' om zich heen. In mei 2019 besluit Binance een aandeel in de jonge FTX beurs te nemen. Eerder had SBF namens Alameda Research ook veel gehandeld op Binance, onder meer als market maker.

Liquidatie FTX tokens

FTX.com is in 2019 opgericht als een handelsplatform waar iedereen terecht kan. Gebruikers krijgen steeds meer extraatjes zodra ze meer handelden. Ook is er met de FTX token een manier gevonden om eindeloos geld te printen en voor liquiditeit voor de handel te zorgen.

Dat mechanisme werkt als volgt: FTX.com houdt steeds het merendeel van de tokens in bezit, terwijl de markt slechts toegang krijgt tot een klein deel van de tokens. Alameda Research zorgt als handelaar dat de prijs van FTT kunstmatig hoog blijft. Deze stijgt tot 80 dollar in september 2021. Nu is deze minder dan 2 dollar waard.

CZ: 'Ze groeiden hard, het aantal gebruikers nam in snel tempo toe. Maar ik hoorde de afgelopen jaren ook steeds meer geruchten dat er slechte dingen over ons zijn gezegd achter onze rug om. Dit deed onze relatie niet goed'.

Binance besluit vorig jaar hun aandeel te verkopen en krijgen daarvoor 2,2 miljard dollar aan FTX tokens en stablecoins. Vorige week besluit Binance om de toen verkregen FTX tokens te verkopen, na een alarmerend bericht in Coindesk over de handelsbalans van Alameda Research, zusterbedrijf van FTX.com.

'Toen hij mij belde, dacht ik dat hij aanstuurde op een over-the-counter-deal, een transactie buiten de markt om zodat er weinig onrust zou ontstaan. Maar het gesprek had een heel ander doel namelijk: hij zat in grote problemen en zocht een koper'.

De CEO van de grootste cryptobeurs ter wereld, gaat ook in op een tweet waar SBF uithaalt naar een 'sparringpartner'. De buitenwereld wijst naar CZ als sparringpartner, maar deze herkent zich hier niet in.

CZ zegt dat 'alleen een psychopaat een dergelijke tweet kan schrijven' en dat hij andere cryptobeurzen niet als concurrent of sparringpartner ziet.

'Allereerst, hij heeft me nooit verteld ik zijn sparringpartner was. Ik weet eigenlijk niet zeker of die tweet op mij of op ons (Binance) was gericht. We beschouwen andere uitwisselingen nooit als sparringpartners of competitie, het is geen bokswedstrijd.'

Hij had de 31-jarige toen nog miljardair al op zijn hart gedrukt dat hij moest focussen op andere dingen dan het schrijven van tweets. 'Trek je pak aan, ga terug naar Washington DC en start met het beantwoorden van vragen', was zijn advies.

In zijn ogen heeft CZ niet moedwillig deze onrust op de markt gecreëerd. Hij wilde alleen transparant zijn toen er vragen kwamen over een grote FTT transactie op hun handelsplatform Binance.com.

'Toen vroeg ons team me of we moesten zeggen 'kijk, dat is onze transactie' en ik zei 'ja, waarom niet', we willen transparant zijn. Hoe zou je de markt kunnen manipuleren als je transparant bent over je acties. We hebben niet gelogen, we hebben niet bedrogen.'

Explosieve onthullingen

De FTX-saga is nog volop gaande. John Ray III is aangesteld bij FTX om orde op zaken te stellen en Sam Bankman-Fried heeft officieel géén functie meer in het bedrijf. In de faillissementspapieren komen steeds meer alarmerende details naar buiten.

Zo opereerde SBF geheel solo zonder enige controle, en zou er sprake zijn van een lening van 1 miljard dollar van Alameda Research aan SBF. Ook zou Alameda Research nooit geliquideerd kunnen worden op het FTX handelsplatform. Daarmee wordt eens te meer bevestigd dat er op FTX tegen retail-klanten is gehandeld.

Lees meer over:
BinanceCZFTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...