FTX fondsen in beweging, hackers converteren duizenden ethereum in bitcoin

Als we de analyse van Chainalysis moeten geloven, dan worden de gestolen fondsen van FTX momenteel massaal omgezet in bitcoin. Op 20 november liet Chainalysis van zich horen op Twitter om alle beurzen ter wereld ervan te overtuigen om deze fondsen te bevriezen, mochten de hackers het proberen om ze via een beursplatform in fiatgeld om te zetten.

Miljoenen aan ethers gedumpt voor bitcoin

In totaal ging het om 228.523 ethereum, dat een waarde heeft van ongeveer 268 miljoen dollar. Nu zijn de hackers die fondsen dus en masse aan het dumpen voor bitcoin. Als we de verhalen van kamikazETH mogen geloven, dan gaat het voor nu al om 15 miljoen aan ether en staan de volgende 12 miljoen klaar om gedumpt te worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ethereum wordt via wBTC in renBTC omgezet via DeFi-protocollen als 1inch. Het is apart om te zien dat de hackers er in eerste instantie voor kozen om ethers te kopen en nu alles dumpen voor bitcoin. De kans is aanwezig dat ze hiermee de koers willen beïnvloeden en met persoonlijke accounts short- en longposities openen op de munten waar ze mee spelen.

Als dat de strategie is, dan lijkt het te werken, want ether staat vandaag een stuk meer in het rood dan bitcoin. Voor ons als bitcoiners is het in principe niet verkeerd natuurlijk, al blijft het afwachten in hoeverre dit doorzet en wat er uiteindelijk met de fondsen moet gebeuren. Zodra ze naar een fiatbeurs gaan, dan lopen ze waarschijnlijk tegen de lamp.

Ze maken er een potje van

De hackers lijken zich geen zorgen te maken over de mogelijkheid dat ze gepakt worden. Door alle transacties verliezen ze immers behoorlijk op de transactiekosten. Mochten de autoriteiten erin slagen om ze te pakken, dan kan dat uiteindelijk nog best een dure grap voor ze worden.

Ook opvallend is dat ze 2.200 renBTC naar een zogenaamde NULL-adres stuurden. Dat is een adres waar niemand de controle over heeft en dat zijn dus tokens die voorgoed verloren zijn. Dat zou op die manier een soort 'donatie' aan de bitcoin-gemeenschap zijn. Deze tokens komen naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug, waardoor de bitcoin voorgoed uit de roulatie verdwijnen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....