G20 dringt aan bij landen: ‘Implementeer duidelijke regels rondom Bitcoin’

De G20 roept landen op om de wetgeving rondom bitcoin (BTC) en andere digitale valuta op orde te krijgen. De Financial Action Task Force (FATF) kwam in 2019 met richtlijnen voor landen en hun wetten.

Dit is overigens een advies en geen bindend setje regels, de G20 speelt een adviserende rol en is geen wetgevende macht. Wel zijn de 19 deelnemende landen en de Europese Unie de machtigste economieën op aarde. Gezamenlijk zijn de landen verantwoordelijk voor zo’n 80% van de wereldhandel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Implementatie

In de praktijk betekent dit dat landen een duidelijk framework neer moeten leggen voor bedrijven binnen hun landsgrenzen die te maken hebben met BTC en eventueel andere cryptomunten.

De oproep is duidelijk: de G20 vindt dat alle landen een prioriteit moeten maken van de implemantatie voor duidelijkere regels.

Ook in Nederland zijn de nieuwe regels er nog niet door. Wanneer de nieuwe regels ingaan zullen cryptobeurzen en andere financiële dienstverleners in de sector een stuk beter op moeten letten aan wie zij hun services aanbieden.

Dat betekent meer controles, strengere toegangseisen voor klanten en meer dataopslag. Ook moeten deze gegevens makkelijker en meer worden gedeeld met overheidsinstantie als bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Stablecoins

Tijdens de meeting in Riyadh, Saudi-Arabië, kwamen ook de stablecoins aan bod. De vertegenwoordigers van de deelnemende landen vinden dat deze projecten eerst goed moeten worden bekeken voordat ze worden gelanceerd.

De vraag is of dat nu het geval is. Tether (USDT) is veruit de grootste en heeft volgens CoinMarketCap vaak nog een groter handelsvolume dan bitcoin zelf op alle cryptobeurzen bij elkaar.

Naast Tether zijn er tal van andere stablecoin initiatieven, voor de partijen achter deze projecten is het een spannende tijd. Strengere regels op dit gebied zouden voor opschudding kunnen zorgen, maar zover is het nog niet.

De Financial Stability Board hoopt in juli 2020 met een definitief rapport (en advies) over stablecoins te komen.

De leden van de G20 op een rij:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...