Gaat een bullish cross op de MACD voor bitcoin vuurwerk zorgen?

De prijsactie van bitcoin (BTC) is dit weekend "saaier dan ooit", maar handelaren op de bitcoinmarkt wachten in spanning af of de zogenaamde maandelijkse MACD-cross bevestigd wordt.

Dit is hypothetisch, want de realiteit is dat de volatiliteit sterk verminderd is in aanloop van de wekelijkse afsluiting op 30 juli en maandelijkse afsluiting op 31 juli (om 2 uur 's nachts 'sluit' dezen).

"Saaier dan ooit"

Kijkend naar de saaie zijwaartse prijsactie dit weekend, waarbij BTC/USD zich beperkt tot een klein bereik van slechts $150 ziet ook Daan Crypto Trades. "De prijsactie is niet zo samengedrukt geweest sinds het begin van 2023. Hoe langer dit aanhoudt, hoe groter de beweging zal zijn die erop volgt", voegt hij toe.

De prijsactie was afgelopen week ook al slow, ondanks uitspraken van de FOMC, waardoor sommige handelaren anticipeerden op een daling. En met nog maar een paar uur te gaan tot de weeksluiting, is er sprake van weinig volatiliteit, ziet ook handelaar Rekt Capital.

Kijkend naar de Bollinger Bands indicator zijn de marktomstandigheden vergelijkbaar met het begin van het jaar, net voordat de BTC-prijs in het eerste kwartaal met 70% steeg. Bollinger Bands zijn te gebruiken om mogelijke keerpunten in de markt te identificeren, evenals om overgekochte of oversold-condities aan te geven.

Na het analyseren van de orderboeken van het handelspaar BTC/USD op Binance, concludeert Material Indicators dat de koopdruk van whales (1.000 btc of meer) samenvalt met toenemende weerstand rond de $30.000. Rond $29.500 is er namelijk ook veel verkoopdruk gaande.

Maandelijkse MACD-cross

Een interessanter onderwerp is een mogelijke bullish cross op de moving average convergence/divergence (MACD) indicator van Bitcoin.

De MACD is een technische indicator die helpt bij het identificeren van trends, momentum en mogelijke keerpunten in de koersschommelingen van bitcoin. De MACD bestaat uit twee lijnen:

  1. MACD-lijn (blauw): Dit is het verschil tussen twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA's) van de prijs, meestal een kortetermijn-EMA en een langetermijn-EMA. De meest gebruikte combinatie is de 12-periode EMA en de 26-periode EMA.
  2. Signaallijn (oranje): Dit is meestal een 9-periode EMA van de MACD-lijn. Het werkt als een triggerlijn om koop- of verkoopsignalen te genereren.

Een bullish cross gebeurt wanneer de MACD-lijn van onderen naar boven door de signaallijn stijgt. Het wordt beschouwd als een bullish signaal, wat betekent dat er een mogelijke opwaartse beweging in de prijs kan plaatsvinden.

Op maandelijkse timeframes merkten verschillende marktwaarnemers op dat zo'n bull flag slechts een stap verwijderd was van bevestiging en dat, als historische patronen zich herhalen, er een stijging zou moeten volgen.

Trading resource Stockmoney Lizards hoopt ook op de positieve implicaties van de cross, maar erkent tegelijkertijd dat het "niet betekent dat btc al uit de correctiemodus van deze zomer is".

Een bijbehorende grafiek toonde een eerdere maandelijkse MACD-cross van eind 2015, die de voorbereidingen inluidde voor de opmars van bitcoin naar het vorige record van $20.000 twee jaar later. En hoewel MACD-crosses op lagere timeframes een vals signaal kan zijn, leidde een wekelijkse cross in augustus 2021 tot de stijging naar de huidige all-time highs van bitcoin in november van dat jaar.

De komende maanden gaat de markt ervaren of deze indicator ook zo positief gaat uitwerken. Tot dat moment is het vooral saaiheid troef momenteel op de borden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...