Week in Bitcoin: Ruim 3 miljard dollar aan bitcoin (BTC) beweegt plots

We blikken terug op een bewogen week voor bitcoin! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet.

Opgelet: Nieuwe Ledger-oplichting gaat weer rond

Nederlandse bitcoin community, wees gewaarschuwd! Er gaan weer oplichting mailtjes rond die proberen van cryptobezitters geld af te troggelen.

Sinds de hack van hardware wallet maker Ledger in 2020 liggen er persoonlijke gegevens van veel Nederlanders op straat. Scammers maken hier handig gebruik van.

Afgelopen dinsdag ontving ook de redactie een e-mail, eentje in het Nederlands nog wel. Het proclameert een "Tijdelijke opschorting van uw Ledger Wallet" en roept lezers vervolgens op om een Two-Factor Authentication (2FA) in te stellen door op een knop te klikken.

Doe dit dus niet! Als je deze mail krijgt, trap er niet in.

FOMC: Renteverhoging van 25 basispunten

De Federal Open Market Committee (FOMC) heeft aangekondigd dat de rente zal worden verhoogd met 25 basispunten. Dit besluit komt na overwegingen door de twaalf leden tellende commissie, gezien de economische omstandigheden en indicatoren.

Binance stopt aanvraag in Duitsland

Binance, een van de grootste cryptocurrency beurzen ter wereld, heeft haar aanvraag voor een licentie bij de Duitse financiële toezichthouder BaFin ingetrokken. Deze ontwikkeling markeert de meest recente stap in een reeks van regulatoire bewegingen binnen Europa.

CryptoCom voltooit registratie in Nederland

Crypto.com deelt dat het is goedgekeurd voor registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Daardoor mag het bedrijf nu officieel haar cryptodiensten aan Nederlanders aanbieden. Als Nederlander kon je al jaren lang met een account handelen op Crypto.com. Dat was dan echter niet in lijn met de regels. Sinds enkele jaren eist de DNB dat bedrijven zich registreren bij de centrale bank.

Het 800.000e bitcoin blok is aan de blockchain toegevoegd

De bitcoin blockchain heeft de symbolische grens van 800.000 blokken bereikt. Daarmee zijn er in totaal 19,437 miljoen bitcoin in omloop gebracht en verdienden de miners ~268.700 bitcoin aan transactiekosten. Daarmee bestaat ongeveer 5,5 procent van de omzet van miners uit het ophalen van transactiekosten.

Volume in bitcoinhandel daalt naar nieuw dieptepunt

Het zevendaagse gemiddelde van de spot handelsvolume van Bitcoin is gedaald naar niveaus die we sinds het begin van 2021 niet meer hebben gezien, te midden van ingetogen prijsschommelingen.

Sinds het begin van dit jaar lijkt de bitcoinmarkt aanzienlijk te zijn vertraagd. Beleggers en handelaars die gewend zijn aan de wilde rit van prijsschommelingen, worden nu geconfronteerd met een relatief stabiele markt. Dit heeft geleid tot een afname van de handelsactiviteit, zoals blijkt uit de daling van het zevendaagse gemiddelde van de spot handelsvolume.

Bitcoin Whale Ontwaakt: Verplaatst 1.000 BTC Na 11 Stille Jaren

Er was afgelopen week weer een bijzondere beweging op de cryptomarkt. Een Bitcoin Whale, die al meer dan een decennium niet actief was, heeft een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin (BTC) verplaatst. Deze transactie werd opgemerkt door Whale Alert, een vooraanstaand crypto-analyseplatform.

Deze Whale heeft een transactie uitgevoerd van het slapende adres '1MchKSZg4E…hp9UAiNZ96' naar 'bc1qtl80rm…ss8w8lfx0y'. Tijdens deze transactie werd een totaal van 1.037 BTC verplaatst, wat overeenkomt met ruim $31 miljoen.

Ruim 3 miljard dollar aan bitcoin (BTC) beweegt plots

Op het bitcoinnetwerk komen regelmatig opmerkelijke transacties voor. Soms komt er stokoude bitcoins in beweging, zoals deze 1.000 bitcoin die na elf geduldige jaren verplaatst is, soms zijn het enorme brokken bitcoins die de revue passeren.

Deze keer maakt Maarten Regterschot gewag van twee opmerkelijke transacties. Het gaat in totaal om ruim 106.000 bitcoin, omgerekend 3,18 miljard dollar. Dat is niet mis.

Fundstrat: 'Bitcoin koers kan voor de halving van 2024 naar 180.000 dollar'

De bitcoin koers kan volgens Fundstrat voor de halving van april 2024 al naar de 180.000 dollar per munt schieten. Het onderzoeksbedrijf baseert deze voorspelling uiteraard op de Spot Bitcoin ETF van BlackRock, die volgens Fundstrat een gigantische stijging in de vraag naar bitcoin kan veroorzaken. "Als de SEC een Spot Bitcoin ETF van BlackRock goedkeurt, dan kan dat weleens de grootste ETF-lancering ooit markeren", aldus Fundstrat.

Deze Redditor verloor $3.000 aan bitcoin (BTC) met een paper wallet

"Mijn Bitcoin is weg. Hoe kan dat?" Een Reddit-gebruiker dacht een veilige manier te hebben om zijn bitcoin te bewaren, maar twee dagen is zijn 'veilige' papieren bitcoinwallet volledig geplunderd. Enkele duizenden dollars aan bitcoins in rook op.

Een papieren wallet is een stuk papier waar je je private keys en openbare adressen op schrijft. Dus in tegenstelling tot een software of hardware wallet, is een papieren wallet een stuk geprint papier om toegang te krijgen tot je bitcoin.

Presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. koopt 14 bitcoin voor zijn kinderen

Robert F. Kennedy Jr. heeft extra bitcoin bijgekocht. De presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen van 2024 maakte het nieuws bekend in een Twitter Spaces van Scott Melker (die ook wel bekend staat als The Wolf Of All Streets).

Podcast van de Week

Bij Peter McCormack is deze week Jeff Ross langs geweest, een medisch specialist die de financiële wereld is ingerold.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...